Σχετίζεται ο πόλεμος Ισραήλ και Χεζμπολάχ με την έκρηξη στην Βηρυτό;

Τις ημέρες του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ και του αιματηρού εμφυλίου, θύμισαν οι πολύνεκρες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Βηρυτό, το πάλαι ποτέ “Παρίσι της Μέσης Ανατολής”. Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρονται σε εγκληματική αμέλεια, καθώς οι εκρήξεις προκλήθηκαν σε αποθήκη όπου βρίσκονταν αφύλακτοι 2750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για το περιστατικό.

Του Γιώργου Λυκοκάπη
ΠΗΓΗ: SLPRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε δημοσίως τον σκεπτικισμό του για την εκδοχή του ατυχήματος, μιλώντας για «έκρηξη βόμβας» και για «φριχτή επίθεση» (χωρίς όμως να την αποδώσει κάπου). Το σίγουρο είναι πως τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν την έκρηξη, το μυαλό πολλών πήγε σε δύο “βασικούς υπόπτους”, στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, την φιλοϊρανική οργάνωση των σιιτών του Λιβάνου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χεζμπολάχ, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να δηλώσουν πως δεν σχετίζονται με την έκρηξη. Αξίζει να θυμίσουμε πως δεν ήταν η πρώτη έκρηξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Βηρυτό. Τον Ιούλιο του 2015 είχε σημειωθεί πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη νότια πλευρά της λιβανέζικης πρωτεύουσας, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ