Σανίδα σωτηρίας στον Ερντογάν, ξεπούλημα Κύπρου διά χειρός Γκουτέρες

Για να διευκολυνθεί ο Ερντογάν μπροστά σε αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε και για να απενοχοποιηθεί η Τουρκία, οι εξελίξεις είναι πλέον προδιαγεγραμμένες. Για μια ακόμη φορά, πρωταρχικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβαν να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας τους. Από τον Ιούλιο του 2017, που ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, το Κυπριακό ήταν στον «πάγο» και σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στην απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες, ίσως και δικαιολογημένα.

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Μετά από τριάμισι χρόνια, κι ενώ η πανδημία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της σε όλο τον κόσμο, κι ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να επιδιώξει τον καθορισμό «νέων κανόνων» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, κι ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να επεκταθούν, κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να «στριμώχνει» το καθεστώς του ισλαμοφασίστα (έστω δειλά-δειλά), σχεδιάζοντας νέες κυρώσεις τον Μάρτιο, κι ενώ η Άγκυρα και ο νέος εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σοβαρής διαπραγμάτευσης, ο κ. Γκουτέρες αποφάσισε να συγκαλέσει νέα διάσκεψη για το Κυπριακό μέσα στον Φεβρουάριο.

Είναι ηλίου φαεινότερον γιατί το κάνει αυτό τώρα. Προτεραιότητα δεν είναι η εξεύρεση σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά η εξυπηρέτηση της Τουρκίας στην παρούσα χρονική συγκυρία, με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα και αρκετά άλλα. Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η διεξαγωγή διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.
Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, σε δημοσιεύματα αμερικανικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να δείξει «διαφορετικό πρόσωπο» λόγω της άσχημης κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, της μείωσης της δημοτικότητάς του και τις περαιτέρω κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν από ΕΕ και ΗΠΑ.

Όσον αφορά λοιπόν το Κυπριακό, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ασφάλεια της Ελλάδας, για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά (Άγκυρα και ηγεσία του ψευδοκράτους) προωθεί και προβάλλει συστηματικά τη λύση των δύο κρατών με βάση την ισότιμη κυριαρχία. Επίσης, για πρώτη φορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει μια «ύποπτη κατάσταση» σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση. Δεν είναι μόνο οι ισχυρισμοί, ακόμα και από τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ερωτοτροπεί» με λύση δυο κρατών (στο πνεύμα της παγιοποίησης των τετελεσμένων), αλλά είναι και αρκετά άλλα γεγονότα (όπως η άποψη περί «νέου ρεαλισμού») που αναπόφευκτα προκαλούν αρκετά ερωτήματα και συνάμα φαίνεται ότι «προδίδουν» τις πραγματικές διαθέσεις της ηγεσίας. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή