Σαμποτάρουν τις “βρώμικες εξορύξεις”, πυροβολούν τα πράσινα πόδια τους

Η πρώτη εξορυκτική εταιρεία στον κόσμο (Nautilus Minerals) που πήρε άδεια για υποθαλάσσια εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών, μεταξύ αυτών και σπάνιων γαιών, οδηγείται σε πτώχευση. Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας θα ρευστοποιηθούν. Η εταιρεία στόχευε να εξορύξει σπάνιες γαίες από το βυθό της Παπούα Νέας Γουϊνέας με τη χρήση υπερσύγχρονων ρομποτικών συστημάτων.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η Κίνα ελέγχει το 100% της αλυσίδας υπεραξίας (value chain) των σπάνιων γαιών. Οι σπάνιες γαίες είναι κρίσιμα ορυκτά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. ανεμογεννήτριες) και την ηλεκτροκίνηση.

Μία ανεμογεννήτρια των 2MW εκτιμάται πως περιέχει περίπου 340-420 κιλά σπάνιων γαιών ενώ μία ανεμογεννήτρια των 3MW περιέχει περίπου 1 τόνο σπάνιων γαιών.

Χωρίς σπάνιες γαίες το όνειρο της απαγκίστρωσης από τους υδρογονάνθρακες καταρρέει. Γι’ αυτό άλλωστε, οι σπάνιες γαίες αποκαλούνται και πράσινα ορυκτά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση των δυτικών χωρών -οι οποίες έχουν υπογράψει την περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή- αποτελεί η ανακάλυψη εναλλακτικών πηγών σπάνιων γαιών.

Στους βυθούς των θαλασσών τα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών (και σπάνιων γαιών) είναι υπερπολλαπλάσια από τα κοιτάσματα της ξηράς.

Ως εκ τούτου, η δημιουργία υποθαλάσσιων ορυχείων για την εξόρυξη “πράσινων ορυκτών” αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες, για τις εξορυκτικές εταιρείες, για τα κράτη, για τις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, αλλά και για τον ΟΗΕ ο οποίος ως διεθνής οργανισμός προωθεί την υπόθεση της Κλιματικής Αλλαγής.

Η εξορυκτική εταιρεία Nautilus Minerals δέχτηκε σφοδρή αντίδραση από την κοινωνία. Ο λόγος των αντιδράσεων ήταν ότι οι κάτοικοι της Παπούα Νέας Γουϊνέας φοβούνται για τυχόν περιβαλλοντική καταστροφή στον πανέμορφο βυθό αυτής της περιοχής.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους κατοίκους της χώρας αυτής καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιούταν υποθαλάσσια εξόρυξη. Συνεπώς, οι ανησυχίες ήταν έντονες. Η υπόθεση έφτασε και στα δικαστήρια.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η κοινωνία της Παπούα Νέας Γουινέας δεν παρείχε τη σχετική Κοινωνική Επιχειρησιακή Άδεια στη Νautilus Minerals. Η κοινωνική επιχειρησιακή άδεια (Social License to Operate-SLO) είναι είδος «κοινωνικού πιστοποιητικού» αποδοχής μίας επένδυσης.

Αποτελεί ένα είδος κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα σε μία επιχείρηση και την τοπική κοινωνία ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σε αυτό εμπλέκεται ακόμη και η διεθνής κοινότητα.

Ως εκ τούτου, σε αυτή την περίπτωση η σχετική κοινωνική επιχειρησιακή άδεια θα πρέπει να “δοθεί” και από τη διεθνή κοινότητα. Η κοινωνική επιχειρησιακή άδεια αποτελεί εχέγγυο για τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και μίας επιχείρησης. Η λέξη κλειδί είναι η «εμπιστοσύνη».

Στην Ελλάδα το λέμε διαπλοκή
Η εταιρεία Nautilus Minerals δέχτηκε σκληρή επίθεση από ΜΚΟ, τη Deep Sea Mining Campaign (DSMC). Σε Δελτίο Τύπου της συγκεκριμένης ΜΚΟ καταγγέλθηκε η υπηρεσία International Seabed Authority (ISA) του ΟΗΕ(!) για χειραγώγηση των διαδικασιών αδειοδότησης της εταιρείας και για περίεργες σχέσεις με πράσινη start-up εταιρεία.

Στην Ελλάδα το λέμε διαπλοκή… Όπως αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο. Ωστόσο, από κάθε ξεχωριστή περίπτωση μπορούν να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα –για το μέλλον– συμπεράσματα.

Καταρχήν, έχει σημασία να αναρωτηθεί κανείς: «ποιος θα ωφεληθεί από το σταμάτημα των υποθαλάσσιων εξορύξεων σπάνιων γαιών»; Απάντηση: η Κίνα. Η Κίνα είναι η χώρα η οποία ελέγχει το 100% της αλυσίδας υπεραξίας των σπάνιων γαιών.

Ως εκ τούτου, ελέγχει, εμμέσως, το 100% των ανεμογεννητριών και της ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως. Κάθε φορά που σταματά μία προσπάθεια εξόρυξης σπάνιων γαιών, η Κίνα κερδίζει. Ποιος άλλος θα ωφεληθεί από το σταμάτημα των υποθαλάσσιων εξορύξεων σπάνιων γαιών; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗΥ