Σαλβίνι: Πιστεύω και στηρίζω τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ όπου συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, ο οποίος τον αποκάλεσε «μεγάλο φίλο του Ισραήλ».

Ο κ. Σαλβίνι εμφανίστηκε υπέρμαχος του αγωγού EastMed, ο οποίος προωθείται από την IGI ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μικτή εταιρεία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής EDISON. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που κορυφαίος παράγοντας της νέας ιταλικής Κυβέρνησης τοποθετείται δημόσια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

«Προασπίζομαι το εθνικό συμφέρον της Ιταλίας, πιστεύω σε αυτό το έργο και θεωρώ ότι θα προχωρήσει με τη συμμετοχή ιταλικών εταιρειών και κεφαλαίων», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα Ιεροσόλυμα ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης.

«Η κατασκευή του, πρόσθεσε, δεν έχει καμία περιβαλλοντική επίπτωση επί ιταλικού εδάφους και επομένως δεν βλέπω ότι μπορούν να υπάρξουν αντιδράσεις στην υλοποίησή του. Περισσότερες πηγές προμήθειας, είπε ακόμα ο κ. Σαλβίνι, σημαίνει χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και αυτό αποτελεί για μας προτεραιότητα».

Ο ιταλικός τύπος, αναφερόμενος στις παραπάνω δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, σχολιάζει ότι ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ που θα καταλήξει στις ακτές του Οτράντο και με τον οποίον θα συνενωθεί πριν επί ελληνικού εδάφους ο EastMed, είχε διαφορετική τύχη από εκείνη του TAP στην Ιταλία. Αμφότερα τα έργα, όπως αναφέρεται, είχαν την ίδια γραφειοκρατική διαδρομή και την ίδια αδειοδοτική διαδικασία.

Ωστόσο, ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ δεν αντιμετωπίζει κανενός είδους αντίδραση από την τοπική κοινωνία, σε αντίθεση με τις σφοδρές κινητοποιήσεις εναντίον του ΤAP, των κατοίκων της περιοχής Μελεντούνιο (βορείως του Μπρίντεζι) και τις πολιτικές και δικαστικές εμπλοκές που έφτασαν μέχρι την Ιταλική Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

ΠΗΓΗ: Energy Press