Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο για Αγιά Σοφιά… “εγγύηση ασφαλείας από Τουρκία”

Η Τουρκία έχει την ευθύνη η Αγία Σοφία να είναι ανοιχτή για όλους τους Χριστιανούς, υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, σε σχόλιό του σχετικά με την απόφαση μετατροπής του μνημείου σε τζαμί. Στο σχόλιο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο, ο κ. Οσάτσι αναφέρεται στην επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, ενός ιερού χώρου για τους χριστιανούς. Ο Ρώσος ηγέτης επέστησε την προσοχή του Τούρκου ομολόγου του στο γεγονός ότι η εκκλησία αυτή είναι ένα μεγάλο μνημείο καθώς και μέρος της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρει ο κ. Οσάτσι.

Και τονίζει: «Η διατήρηση της ασφάλειάς της αποτελεί άμεση ευθύνη της Τουρκίας προς τον παγκόσμιο πολιτισμό και η Αγία Σοφία πρέπει να είναι ανοιχτή για όλους τους χριστιανούς». Αναφορικά με την απάντηση Ερντογάν στον Πούτιν, ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο παραθέτει τα εξής: «Η απάντηση του Προέδρου Ερντογάν προς τον Πρόεδρο Πούτιν για εγγύηση της πρόσβασης σε αυτό το μοναδικό μνημείο σε όλους όσοι επιθυμούν να το επισκεφθούν δείχνει τόσο την κατανόηση από τις τουρκικές αρχές της ευθύνης τους προς τη διεθνή κοινότητα όσο και της επιθυμίας τους να μετριάσουν την αντίληψη για την προηγούμενη απόφασή τους».

ΠΗΓΗ: SPUTNIK