Ρώσος ειδικός: “Η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει λόγο στη Λιβύη… αλλά υπό έλεγχο”

Η παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (PNC) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, ανοίγει νέες ευκαιρίες για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στη χώρα, δήλωσε ο ανατολιστής Κιρίλ Σεμιόνοφ, στην εφημερίδα VZGLYAD. Αυτή είναι η εκτίμησή του σχετικά με τις φήμες για την επικείμενη παραίτηση του Σαράτζ.

«Η πιθανή αποχώρηση του Σάρατζ συνδέεται με την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, στο πλαίσιο των των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης και της Βουλής των Αντιπροσώπων» δήλωσε ο Σεμιόνοφ, που είναι επικεφαλής του Κέντρου Ισλαμικών Ερευνών στο Ινστιτούτο Καινοτομίας – Ανάπτυξης, ειδικός του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.

Ταυτόχρονα, ο ειδικός υπογραμμίζει ότι οι πηγές της Λιβύης μιλούν για την πρόθεση του Σάρατζ «να μην αποχωρήσει εντελώς» και να συνεχίσει να συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία. «Με την αποχώρησή του, ο Σάρατζ ανοίγει το δρόμο για νέες κρατικές δομές στη Λιβύη, τις οποίες συμφώνησαν να σχηματίσουν τα αντιμαχόμενα μέρη.  Αυτό είναι το προεδρικό συμβούλιο και η νέα κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, η έδρα της οποίας θα πρέπει να μεταφερθεί στην αποστρατιωτικοποιημένη πόλη Σύρτη», εξήγησε ο Σεμιόνοφ.

Ο συνομιλητής μας πρόσθεσε ότι «κανείς πλέον δεν στοιχηματίζει στον στρατάρχη και ανώτατο διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, επειδή μετά την αποτυχημένη επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, κατέστη πολιτικά χρεοκοπημένος.

«Ο Χαφτάρ αποδυναμώθηκε και έχει ελάχιστες ελπίδες να παρέμβει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη. Η προσπάθειά του να πυροδοτήσει τη σύγκρουση μπορεί να μετατραπεί σε πλήρη κατάρρευση και ακόμη μεγαλύτερη προώθηση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας προς τα ανατολικά».

Ο Σεμιόνοφ πρόσθεσε επίσης ότι τώρα πολλοί διεθνείς παίκτες είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ. Κατά την εκτίμησή του, οι τελευταίες πολιτικές διαδικασίες στη Λιβύη έχουν ενταθεί ολοφάνερα λόγω της παρέμβασης των ΗΠΑ. Αυτό αποδεικνύεται από την σχεδόν αυτολεξεί επανάληψη από του Σάρατζ των όσων είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Robert O’Brien σχετικά με το θέμα των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών.

«Ο ρόλος της Ρωσίας στη Λιβύη έχει μειωθεί. Τώρα, από την πλευρά της Ρωσίας, οι ενεργές δράσεις δεν είναι ορατές καθώς και από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, η Άγκυρα θα προσπαθήσει να διατηρήσει την επιρροή της στα δυτικά της Λιβύης καθώς και τις στρατιωτικές της βάσεις εκεί. Η δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψει αυτά τα δεδομένα, καθώς η Τουρκία θα συμμετάσχει ενεργά σε ό,τι θα συμβαίνει»

«Η ειρηνευτική διαδικασία έχει συμφωνηθεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την Αίγυπτο, και ενδεχομένως ακόμη και με τη Ρωσία. Εάν η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, κανείς δεν θα τολμούσε να της αντιπαρατεθεί ανοιχτά μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Λιβύη. Και η παραίτηση του Σάρατζ από τη θέση του αποσκοπεί ακριβώς στη διασφάλιση της συνέχισης αυτής της ειρηνευτικής διαδικασίας», πιστεύει ο ειδικός.

Την Τρίτη, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε την πληροφορία ότι επίκειται η παραίτηση του Σάρατζ. Ο πολιτικός φέρεται ότι θα το ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας. Σημειώνουμε ότι ο Σάρατζ κατέχει τη θέση του επικεφαλής της PNC Λιβύης από τον Μάρτιο του 2016. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης στο Τομπρούκ, που έχει την υποστήριξη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ, υπέβαλε επιστολή παραίτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.