Ρωσικό ερευνητικό κέντρο: Τέσσερα αεροπλανοφόρα χρειάζεται το Ναυτικό μας

Τον αριθμό των αεροπλανοφόρων που θα πρέπει να ναυπηγήσει τις επόμενες δεκαετίες προσδιόρισε ο Διευθυντής του Ρωσικού κρατικού Ερευνητικού Επιστημονικού Κέντρου Krylov, Valery Polovinkin.

Σύμφωνα με τον διευθυντή το Ρωσικό θα πρέπει να αποκτήσει σταδιακά τέσσερα αεροπλανοφόρα τα οποία θα κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο Στόλων του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Σύμφωνα με τον Valery Polovinkin τα δύο σκάφη του κάθε στόλου δεν θα μπορούν να είναι πλήρως επιχειρησιακά ταυτοχρόνως λόγω περιοδικών εργασιών συντήρησης, εκπαίδευσης κλπ.

Για αυτό το λόγο το κάθε αεροπλανοφόρο θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένο με ικανό αριθμό αεροσκαφών ώστε να μπορεί να εκτελεί τις αποστολές του μόνο του υπο την προστασία του υπόλοιπου στόλου.

Σύμφωνα με τον Valery Polovinkin τα αεροπλανοφόρα που θα ναυπηγηθούν θα πρέπει να έχουν εκτόπισμα 60.000-100.000 τόνων κατά πάσα πιθανότητα όχι μικρότερο από 70.000 τόνων και ικανοποιητικό αριθμό μεταφερόμενων αεροσκαφών. Το πρώτο αεροπλανοφόρο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2030 με τα υπόλοιπα να ακολουθούν.

Το Ρωσικό κρατικό Ερευνητικό Επιστημονικό Κέντρο Krylov, έχει ήδη σχεδιάζει ένα αεροπλανοφόρο το Project 23000 Shtorm εκτοπίσματος 90.000 τόνων με μεταφορική ικανότητα 60 αεροσκαφών, για ξένο πελάτη το οποίο όμως έχει παρουσιαστεί και στο Ρωσικό Ναυτικό.