Ρωσική πρεσβεία: Τα λέει στην πεθερά (ΗΠΑ) για να τα ακούει η νύφη (Ελλάδα);

Νέες διαβεβαιώσεις για τη συνεργασία Ελλάδας – Gazprom έδωσε στη δημοσιότητα η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, απαντώντας στις «νέες, αβάσιμες επιθέσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας». Μεταξύ άλλων, η ρωσική διπλωματική αποστολή εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της Μόσχας για το γεγονός ότι «η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες αποτελεί έναν σταθερό εταίρο στον τομέα του φυσικού αερίου».

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις το προμηθεύονται ευχαρίστως και θα το λαμβάνουν και στο μέλλον σε ποσότητες που οι ίδιες επιθυμούν. Δεν έχουμε ανάγκη από συμβουλές τρίτων» έσπευσε να προσθέσει η ρωσική πρεσβεία. Η αναφορά της ρωσικής πρεσβείας αφορά τις παραινέσεις διπλωματών των ΗΠΑ για τη χρήση του «Νότιο Διάδρομου Αερίου» (ΝΔΑ), ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα project, το οποίο έχει τη σαφή στήριξη των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να κάνει λόγο για ένα «απίστευτο επίτευγμα που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον του νέου ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της Βαλτικής – και παρακάμπτοντας τα ουκρανικά εδάφη.

Πυρά και για το εκκλησιαστικό ζήτημα

Ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έθιξε και το ζήτημα της ορθόδοξης εκκλησίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. “Πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα νόημα οι έξωθεν συμβουλές σχετικά με την κατάσταση στον ορθόδοξο κόσμο, ειδικά από τις χώρες εκτός αυτού» τονίστηκε, χαρακτηριστικά, στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε να σταματήσει τη μνημόνευση του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών, Ιερώνυμου. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ την Κυριακή, ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας μνημόνευσε για πρώτη φορά τον επικεφαλής της αρχειπίσκοπο Επιφάνιο.