Ρωσική ομολογία σοβαρής υστέρησης του GLONASS έναντι του GPS

Σαφέστατες οδηγίες έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς όλους τους αρμόδιους, να εργαστούν ώστε να βελτιώσουν μέχρι το 2020, την αποτελεσματικότητα του ρωσικού παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης («ρωσικό GPS») GLONASS.

Την αποκάλυψη έκανε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Ρογκόζιν, αμέσως μετά το πέρας συνάντησης με την Στρατιωτική και Βιομηχανική Επιτροπή της χώρας (Military Industrial Commission).

Με ειλικρίνεια που εκπλήσσει θετικά, ο Ρογκόζιν υπογράμμισε, ότι το ρωσικό σύστημα είναι σήμερα δυο φορές λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με το αμερικανικό GPS (Global Positioning System), είναι όμως δυνατό να επιτευχθούν ανταγωνιστικά αποτελέσματα μέχρι το 2020, μέσω της εκτόξευσης νέων δορυφόρων.

Πρόκειται για ένα θέμα κομβικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς από τη δορυφορική πλοήγηση εξαρτάται και η αποτελεσματικότητα συστημάτων και όπλων που τα χρησιμοποιούν για να καθοδηγήσουν π.χ. έναν πύραυλο στον στόχο και μια απόκλιση της τάξεως ακόμα και του 1%, θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρώπη αναπτύσσει συνεχώς το δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης και παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης, το Galileo, ενώ οι Κινέζοι εξελίσσουν συνεχώς το δικό τους Baidu, με πρόγραμμα εκτόξευσης νέων δορυφόρων.