Ρωσία-Τουρκία: Συνεχίζουν το παζάρι για 2η συστοιχία του συστήματος S-400…

Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Άγκυρας για την προμήθεια και δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτικο-τεχνική Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ. «Ο διάλογος για την παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400 βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο», τόνισε.

«Αναμένουμε την τελική απόφαση της τουρκικής πλευράς» έσπευσε να προσθέσει ο Ρώσος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει την παράδοση της πρώτης συστοιχίας των S-400, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον απείλησε την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων, ενώ ανέστειλε την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης των προηγμένων μαχητικών F-35.

Κι αυτό, διότι θεωρεί ότι οι S-400 είναι ικανοί να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες για την τεχνολογία των F-35, αποδυναμώνοντας την αμυντική ισχύ του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Σουγκάγιεφ, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν τουρκικές παραγγελίες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αξίας 1 δισ. δολαρίων. «Μπορούμε να δηλώσουμε σήμερα ότι το χαρτοφυλάκιο των τουρκικών παραγγελιών για ρωσικούς εξοπλισμούς εκτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια».

ΠΗΓΗ: SPUTNIK