Ρωσία-Κρεμλίνο-Πούτιν: Ο πρόεδρος “τα έψαλε” στον Ερντογάν… τι θα γίνει;

Τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας πριν από λίγη ώρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυο πρόεδροι συζήτησαν τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις. Επίσης, διεξήγαγαν σε βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία αναφορικά με τη δραματική κλιμάκωση στην επαρχία που προκάλεσαν τρομοκρατικές ομάδες που προέκυψε από την αύξηση των επιθετικών ενεργειών εναντίον του συριακού στρατού.

Πάντα σύμφωνα με το Κρεμλίνο: Σημειώθηκε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές θέσεις παρατήρησης (παρατηρητήρια) δημιουργήθηκαν στο Ιντλίμπ με συμφωνία και επιμονή της ρωσικής πλευράς. Καθήκον τους ήταν να παρακολουθούν τους μαχητές, να αποτρέπουν οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες και να αποκλείουν επιθετικότητα εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Σημειώθηκε ότι οι Τούρκοι εταίροι της Ρωσίας δεν έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στον Ερντογάν ότι η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν στην εξουσία της κατά τη διάρκεια της συριακής επίθεσης εναντίον των τρομοκρατών για να διασφαλίσει την ασφάλεια του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού που σταθμεύει στις θέσεις παρατήρησης. Κανένας Τούρκος στρατιωτικός που βρισκόταν στα παρατηρητήρια δεν τραυματίστηκε ή εκτέθηκε σε κίνδυνο.

Οι τραγικές περιπτώσεις όπου Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους συνέβησαν κατά τις επιθετικές επιχειρήσεις των τρομοκρατών. Επισημάνθηκε δε ότι το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έπρεπε να βρίσκεται εκτός των συμπεφωνημένων σημείων παρατήρησης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζήτησαν το έργο της ρωσικής ομάδας, η οποία διεξάγει συνομιλίες σχετικά με τη ζώνη απαγόρευσης ανάπτυξης στο Ιντλίμπ με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ρωσικών αποστολών και πολιτών στην Τουρκία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσάσελ Βολόντιν, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο επικεφαλής του Προσωπικού του Προεδρικού Γραφείου Αντόν Βάινο, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατούσεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλέξανδρος Μπορτνίκοφ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν και ο Ειδικός Προεδρικός Αντιπρόσωπος για την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Οικολογία και τις Μεταφορές Σεργκέι Ιβάνοφ.