Ρωσία και διαφθορά: “Μίδες” αδικαιολόγητα κολλητοί του Πούτιν…

Ο Ρώσος πρόεδρος και οι συν αυτώ του στενού του περιβάλλοντος κατέχουν περιουσία που φτάνει -μόλις- τα 18 δισ. ευρώ (24 δισ. δολάρια), αναφέρει έρευνα, αντικείμενο ρεπορτάζ του βρετανικού «Independent», κάτι το οποίο ασφαλώς τους κατατάσσει στην κατηγορία με του «πένητες» του ξανθού γένους. Το 2016 το επίσημο εισόδημα του Πούτιν ήταν 133.000 δολάρια, με τον ίδιο να αρνείται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ωστόσο, κοινή έρευνα της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Organized Crime & Corruption Reporting Project» (OCCRP), που όπως αποκαλύπτει ο τίτλος της έχει ως αντικείμενο την έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, αναφέρει πως κατέχει πολύ περισσότερα.

Τα πλούτη όμως του Ρώσους χρεώνονται σε διάφορους «αντιπροσώπους» και άτομα του πολύ στενού περιβάλλοντός του. Όπως αναφέρεται στη έρευνα, κάποιοι στον στενό κύκλο του προέδρου «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον πλούτο που εμφανίζουν». Και συνεχίζει, «ο πλούτος των εν λόγω μάλλον μόνο μια εξήγηση έχει, είναι πλούτος του Πούτιν, στη Ρωσία όμως τίποτα δεν είναι απλό».

Ένας από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος Πούτιν θεωρείται και ο Μιχαήλ Σελόμοφ, συγγενής του Πούτιν, ο οποίος εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία και εμφανίζει επίσημο ετήσιο εισόδημα της τάξης των 8.500 δολαρίων (μην πληρώσουν και εφορία).

Ωστόσο, ο ίδιος είναι φέρεται να έχει επενδύσει σε εταιρεία σιδηροδρόμων και να κατέχει περιουσία ύψους 573 εκ. δολαρίων, σύμφωνα με την OCCRP. Επίσης, έχει σχέσεις με τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα την κρατική Gazprom.

Ο δε παιδικός φίλος του Πούτιν, ο Πιότρ Κολμπίν, πρώην… χασάπης, φέρεται να κατέχει περιουσία ύψους 550 εκ. δολαρίων, χωρίς καν να δηλώνει επιχειρηματίας.

Ο Γουίλιαμ Μπρόουντερ, ο γεννηθείς στις ΗΠΑ, πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, δήλωσε στη OCCRP πως οι Σελόμοφ, Κολμπίν και άλλοι απλώς λειτουργούν ως «τράπεζες» για τα χρήματα του Πούτιν. Ο Κόλμπιν που έχει ενταχθεί σε λίστα υποκείμενων σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ για τον Σελόμοφ, παρά τις έρευνες, ουδείς κατάφερε να βρει έστω μια φωτογραφία!

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά στη Ρωσία, η οποία πάντως κατατάσσεται στην 148η θέση, από 180 χώρες, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Τούτων λεχθέντων, ίσως οι «θεωρίες συνωμοσίας» για την απόπειρα δολοφονίας της Τατιάνας Φελγκενχάουερ, που είχε το κακό συνήθειο να ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, ίσως και να μην είναι τόσο απίθανες… δεν είναι η πρώτη αντίπαλος του «συστήματος», που «κάτι της συμβαίνει».