Ρωσία: Έστειλε στην Τουρκία 120 πυραύλους αναχαίτισης για το S-400 Triumph;

Η Ρωσία έχει αποστείλει στην Τουρκία 120 πυραύλους του συστήματος S-400 καθώς και υποστηρικτικό εξοπλισμό, αναφέρουν ρωσικά μέσα επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές. Η Τουρκία υπέγραψε την συμφωνία αγοράς των ρωσικών συστημάτων το 2017 πλήττοντας τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, γεγονός που στοίχισε στην Άγκυρα την συμμετοχή της στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Παρά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία οι δύο χώρες προσέγγισαν η μια την άλλη και κατέληξαν σε συμφωνία για την Συρία, ενώ το ίδιο επιχειρούν τώρα και στην Λιβύη. Το πρακτορείο TASS αποκάλυψε πως οι παραδόσεις των πυραύλων αναχαίτισης του συστήματος εξελίσσονται με ταχύτητα.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι η Τουρκία να δηλώνει ότι τα S-400 θα καταστούν επιχειρησιακοί τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στη Συρία συστήματα S-300. Πάντως, το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει ότι η μεταφορά τεχνογνωσίας δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως οι τουρκικοί S-400 έχουν δικά τους, διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και συστήματα αναγνώρισης “φίλιου-εχθρικού” (IFF / friend or foe), ώστε να είναι συμβατοί με τα δυτικά τουρκικά μαχητικά…  Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι Ρώσοι έχουν τοποθετήσει διαφοροποιημένο σύστημα κρυπτογράφησης στους τουρκικούς S-400.