Ρωσία-Αυστρία-κατασκοπία: Για την GRU εργαζόταν ο ύποπτος Ιγκόρ Ζάιτσεφ

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, λέγοντας ότι ο Ιγκόρ Εγκόροβιτς Ζάιτσεφ είναι ύποπτος για το ότι έχει «κρυφά» εργαστεί για την GRU. Οι πράξεις του Ζάιτσεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν «εις βάρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας».

Ο 65χρονος Ρώσος γεννήθηκε στην Μόσχα και καταζητείται για «προδοσία κρατικών μυστικών» και «εκ προθέσεως αποκάλυψη στρατιωτικού μυστικού», αναφέρει το RT.

Η έρευνα ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον εισαγγελέα του Σάλτσμπουργκ, αλλά λίγες άλλες λεπτομέρειες έχουν δημοσιευθεί. Ορισμένες εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης σημειώνουν ότι η έρευνα θα μπορούσε πιθανότατα να συνδεθεί με την υπόθεση ενός απόστρατου συνταγματάρχη από το Σάλτσμπουργκ, ο οποίος κατηγορείται για την απόσπαση πληροφοριών για την Ρωσία μεταξύ του 1992 και του 2018.

Ο συνταγματάρχης, που αναφέρεται ως Μάρτιν Μ. λόγω των νόμων περί ιδιωτικότητας, κατηγορήθηκε πέρυσι και βρίσκεται σήμερα σε προδικαστική κράτηση. Οι ειδήσεις προκάλεσαν κάτι σαν σκάνδαλο, με μια αυστριακή εφημερίδα να αναφέρει ότι η ταυτότητά του εκτέθηκε από τους Βρετανούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να προκαλέσουν κρίση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βιέννης και Μόσχας.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK