Ριζικές αλλαγές στον τομέα της υγείας φέρνει η κυβέρνηση… φάρμακα, ΕΟΠΥΥ

Σε αλλαγές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας αλλά και στα φάρμακα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Τις ρυθμίσεις προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιος Κοντογεώργης, μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου The Future of Healthcare in Greece. Ο κ. Κοντογεώργης είναι «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού και αρμόδιος για τον έλεγχο του έργου και του υπουργείου Υγείας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή και υλοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία καθώς και την επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και αναδιάρθρωση των ΤΟΜΥ».

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr από τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει η κυβέρνηση να βάλει μπροστά το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ένα σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία. Ήδη το σχέδιο έχει καθυστερήσει κατά πολύ αφού αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση ήδη από το 2019. Εξάλλου, εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας επί της ουσίας δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο να απευθύνονται οι πολίτες για μικρά προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, το 1/3 των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε σωστά οργανωμένο σύστημα ΠΦΥ.

Η επίσπευση των διαδικασιών γίνεται πάντως και εξαιτίας του κορονοϊού που ανέδειξε τα διάφορα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο θα κάθεται στην καρέκλα του υπουργού Υγείας εξαιτίας και του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού, το επιτελείο Μητσοτάκη– μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr– σκοπεύει να ξεκινήσει την υλοποίηση των αλλαγών από τον Σεπτέμβριο, αφού υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ