Ρ.Τ. Ερντογάν: Φτωχόπαιδο που επαναστάτησε και έγινε τελικά… “σουλτάνος”

Το ξυπόλητο παιδί με τα σκοροφαγωμένα ρούχα που πουλούσε λεμονάδα και κουλούρια στους πολύβουους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, εξελίχθηκε σε έναν ιδιότυπο επαναστάτη, ο οποίος στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε μεταρρυθμιστή, μετέπειτα σε λαοπρόβλητο ηγέτη, για να καταλήξει σύγχρονος “σουλτάνος” που οραματίζεται ένα είδος ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο 65χρονος Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να αναγορευτεί σε δεύτερο Κεμάλ Αταούρκ. Στην πραγματικότητα, επιχειρεί να εξοβελίσει τον “πατέρα των Τούρκων” από το βάθρο του και να τον αντικαταστήσει. Έστω και εμμέσως, αναμετρά συνεχώς το δικό του πολιτικό ανάστημα με τον μεγαλύτερο μύθο της Τουρκίας. Ο Κεμάλ εκτόπισε το Ισλάμ από την πολιτική σκηνή και ο Ερντογάν το έχει επαναφέρει θριαμβευτικά.

Η Τουρκία έχει γεμίσει με γιγαντιαία πορτρέτα του. Εκεί που κάποτε δέσποζαν τα πορτρέτα του Κεμάλ, πλέον είναι ο Ερντογάν που κοιτά αυστηρά, αλλά πατρικά τους Τούρκους, λέγοντάς τους: «Εσείς είστε η Τουρκία! Να σκέφτεστε μεγαλόπνοα».

Το ύφος του, εξάλλου, στις αφίσες, όπως και στις live εμφανίσεις του, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: η Τουρκία είναι αυτός! Ελπίζει, λοιπόν, να εδραιωθεί στη συνείδηση του τουρκικού λαού σαν “σουλτάνος”. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτός κέρδισε και δεν κληρονόμησε τη θέση του στην κορυφή.

Ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται τον χρόνο να τον πιέζει, καθώς η ατζέντα του μέχρι το σημαδιακό 2023 είναι γεμάτη από φιλόδοξους στόχους. Τότε, που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα έχει κλείσει 21 χρόνια συνεχώς στην εξουσία. Φιλοδοξεί μέχρι τότε να έχει μετατρέψει την Τουρκία όχι απλά σε περιφερειακή δύναμη, αλλά σε πολιτική, στρατιωτική και οικονομική δύναμη διεθνούς εμβέλειας.

Η γέννηση του “καλόψυχου” Ερντογάν

Με μία πρώτη ματιά τίποτα δεν δείχνει ότι το μικρό βουνό του Guneysu στην επαρχία της Ριζούντας, στο τέλος μίας στενής κοιλάδας, η οποία εκτείνεται προς την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κατέχει διακεκριμένη θέση στην σύγχρονη τουρκική ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, στις κατακόρυφες πλαγιές, εκεί όπου φυτρώνει ένα ιδιαίτερα αγαπητό στην Τουρκία σκούρο πράσινο τσάι, υπάρχει ένα ταπεινό χωριό. Τα παλιά σπίτια περνάνε από γενιά σε γενιά, χωρίς πολλές αλλαγές, αφού οι οικογένειες μετά βίας τα βγάζουν πέρα.

Σ’ αυτό το χωριό, όπως και σε όλα τα χωριά της Ανατολίας, το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο. Το ίδιο και ο επαρχιώτικος συντηρητισμός. Έντονη, όμως, είναι και μία αίσθηση εθνικής ανωτερότητας, που πηγάζει και τροφοδοτείται από την οθωμανική παράδοση. Σ’ εκείνο το ταπεινό χωριό, λοιπόν, είναι η ρίζα του άνδρα που με πείσμα προσπαθεί να καταστήσει κυρίαρχη στην σημερινή Τουρκία αυτή την παράδοση.

Εκεί είναι και ο τάφος του παππού του, στη αυλή του σπιτιού της οικογένειας. Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου του 1954, στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης, οι γονείς του, λίγες ώρες μετά την γέννησή του, επέλεξαν το όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Ρατζάμπ”, μιας και γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Ρατζάπ, του εβδόμου μήνα στο ισλαμικό ημερολόγιο.

Είναι δύο μήνες πριν από το Ραμαζάνι, περίοδο ιδιαίτερης θρησκευτικής κατάνυξης. Το δεύτερο όνομά του, το Ταγίπ, σημαίνει «ευχάριστος», «καλόψυχος» και το κληρονόμησε από τον παππού του, έναν άνδρα που έριξε βαριά την σκιά πάνω του.

Όταν ο ίδιος αναφέρεται στον εαυτό του, μιλώντας στο τρίτο πρόσωπο, πράγμα που κάνει συχνά, αυτοαποκαλείται «Ταγίπ Ερντογάν», αποφεύγοντας να αναφέρει το πρώτο όνομά του. Ο πατέρας του Αχμέτ και η μητέρα του Τενζιλέ (έφυγε από την ζωή του 2011, προλαβαίνοντας να καμαρώσει τα μεγαλεία του γιου της) επέστρεψαν με το νέο μέλος της οικογένειας στην «συναισθηματική γενέτειρά του», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, πριν ακόμα σαραντίσει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ