“Ξύνονται” οι Ιρανοί… Πύραυλοι παρουσία αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, προσγειώθηκαν περίπου 100 μίλια μακριά από τον στόλο του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ USS Nimitz και περίπου 20 μίλια από ένα μη καθορισμένο εμπορικό πλοίο, ισχυρίστηκε το δίκτυο Fox News, επικαλούμενο πηγές. Νωρίτερα την ίδια μέρα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) είχε εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως μέρος ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεών, χτυπώντας θαλάσσιους στόχους 1.000 μίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν στο δίκτυο πως, τουλάχιστον δύο πύραυλοι εξερράγησαν όταν έπληξαν τα νερά του Ινδικού Ωκεανού, «στέλνοντας θραύσματα από συντρίμμια προς όλες τις κατευθύνσεις». «Είκοσι μίλια κοντά σε εμπορικό πλοίο είναι πολύ ανησυχητικό, αλλά δεν θεωρείται απειλή από τον αμερικανικό στρατό», ανέφερε μια άγνωστη πηγή σύμφωνα με το δίκτυο Fox News. Μια άλλη ανώνυμη πηγή που επικαλέστηκε το δίκτυο Fox, ισχυρίστηκε ότι η εκτόξευση δεν προκάλεσε συναγερμό και ήταν «μια αρκετά τυπική άσκηση ρουτίνας».

Αν και η εκτόξευση δεν ήταν ορατή στο πλήρωμα των πλοίων, οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι παρακολούθησαν την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν. Νωρίτερα την ίδια μέρα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως, η Τεχεράνη πραγματοποίησε εκτόξευση πυραύλων στο πλαίσιο των ετήσιων στρατιωτικών της ασκήσεων, χτυπώντας θαλάσσιους στόχους πάνω από 1.000 μίλια μακριά. Δεν είναι σαφές εάν οι πύραυλοι που ανέφερε το δίκτυο Fox News συνδέονται με τις ασκήσεις. Την προηγούμενη ημέρα, ένα ιρανικό υποβρύχιο φέρεται να εκτόξευσε πυραύλους στον Κόλπο του Ομάν.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK