“Τρέχει” τώρα η Αθήνα… ΑΟΖ, EastMed και Τούρκοι στρατιώτες στην Λιβύη

Σε διπλωματικό «σπριντ» 30 ημερών επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση, μετά και τη διαφαινόμενη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρόεδρο Σάρατζ. Η Λιβύη κατέθεσε την Κυριακή επίσημο αίτημα στρατιωτικής υποστήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα», στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεννόησης των δύο πλευρών.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή έχει «θορυβήσει» την Αθήνα, η οποία – σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», επιδιώκει να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο τη θωράκιση των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εναντίον της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης έχουν ταχθεί τόσο η Ρωσία, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα επιχειρήσει να συγκροτήσει ένα κοινό «μέτωπο» με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα με την Κύπρο, την Ιταλία, το Ισραήλ, αλλά και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), με έδρα της Βεγγάζη.

Ως εκ τούτου:

-Στις 30 Δεκεμβρίου του 2019 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τεχνικών κλιμακίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

-Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed».

-Στις 4 Ιανουαρίου του 2020 θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας.

-Στις 7 Ιανουαρίου του 2020 θα υπάρξει συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

-Στις 8 Ιανουαρίου του 2020 θα διεξαχθεί διμερής συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για τον καθορισμό ΑΟΖ νότια της Κρήτης.

-Στις 15 και 16 Ιανουαρίου του 2020 θα λάβει χώρα το ενεργειακό φόρουμ «EastMed Gas», με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης

-Στις 29 Ιανουαρίου του 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι διμερής συνάντηση μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη.