“Τουρκικό εγχώριο” φάρμακο κατά του κορονοϊού με συστατικά από Ινδία!

Το φάρμακο Favicovir για το οποίο ο Μουσταφά Βαράνκ-υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας είχε δηλώσει πως “παρήχθη με εγχώρια σύνθεση”, αποκαλύφθηκε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει για αυτό, εισαγωγές δύο τόνων πρώτης ύλης από την Ινδία. Ο βουλευτής του κόμματος CHP Μουρατ Εμίρ, κατά τη διάρκεια συζήτηση για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κοινοποίησε λίστα παραγγελιών των εταιρειών παραγωγών του φαρμάκου και είπε : “Υπέβαλαν αίτημα για εγχώρια σύνθεση αλλά η ίδια έκανε εισαγωγή προϊόντος”. Ο υπουργός υγείας δεν απάντησε στον ισχυρισμό περί εισαγωγής πρώτης ύλης.

Ο Εμίρ υπενθύμισε πως η εταιρεία χημικών Atabay μαζί με μέλη του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου Medipol, είχαν αναφέρει για το φάρμακο Favicor που από κοινού παρήγαγαν, πως “κατασκευάζεται με εγχώρια σύνθεση” και συνέχισε λέγοντας : “Κύριε υπουργέ ας είναι καλότυχος ο νέος υφυπουργός σας. Διακρίνεται πώς με αυτήν την πορεία όλο το Medipol θα το μεταφέρετε στο υπουργείο Υγείας. Η αγάπη σας για το Medipol δεν τελείωσε ποτέ. Θα μιλήσω πάλι για την αγάπη για το Medipol. Στις 12 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας έδωσε ένα πολύ σημαντικό ωραίο νέο και δήλωσε πώς “Από κοινού το Medipol και μία φαρμακευτική εταιρεία θα παραγάγουμε εγχώρια “Φαβιπιραβίρη”.

“Και εμείς χαρήκαμε και αισθανθήκαμε περήφανοι αλλά για δείτε στα χέρια μου έχω χαρτιά εισόδου από τα τελωνεία. Η εταιρεία Atabay, δηλαδή ο έτερος του Medipol, μετά από τον Ιούλιο εισήγαγε 2.222 κιλά, δηλαδή 280 χιλιάδες κουτιά πρώτης ύλης φαβιπιραβίρης από την Ινδία. Δηλαδή υπέβαλαν αίτημα σε εσάς ως ¨εγχώρια σύνθεση¨, αλλά οι ίδιοι έκαναν εισαγωγή προϊόντος, να το ξέρετε αυτό. Η άδεια λοιπόν που βγήκε είναι έγκυρη λείπει κάτι από αυτή την άδεια αν υπάρχει κάτι λάθος κάνατε αυτό που έπρεπε;”.

ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ