“Το Ισραήλ δεν μπορεί να εμπλακεί, μπορεί όμως να βοηθήσει αποφασιστικά”

“Ακόμα και εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο, φτάνοντας στο σημείο ένοπλης αντιπαράθεσης, το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να εμπλακεί άμεσα. Μπορεί εν τούτοις να βοηθήσει στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα πληροφοριών (intelligence), στις στρατιωτικές προμήθειες και ειδικότερα πολιτικά, στους κύκλους της Ουάσιγκτον, η οποία θα καθορίσει το επίπεδο των φιλοδοξιών του Ερντογάν”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Τα παραπάνω αναφέσει η ισραηλινή “δεξαμενή σκέψης” (think tank) Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS), που δημοσίευσε ανάλυση του Στρατηγού εν αποστρατεία και αντιπροέδρου του, Dr Eran Lerman, με τίτλο “Ισραήλ, Ελλάδα και η τουρκική πρόκληση: σοβαρά τεστ στο μέλλον”.

Γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα του κορωναϊού και του τουρισμού συζητήθηκαν περισσότερο για τα φώτα της δημοσιότητας, με πολύ σοβαρότερα θέματα να συζητούνται στο παρασκήνιο, που αφορούσαν στην Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική υπό το φως των προκλήσεων που θέτει η πολιτική του Erdogan.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ισραήλ συζήτησαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πολύ σοβαρά θέματα, όπως ο ρόλος της Ελλάδας στη μάχη κατά του αντισημιτισμού και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την προσπάθεια, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο αναλυτής τονίζει ότι, ακόμα και εάν δεν έγινε σαφής αναφορά στον Εrdogan στις κοινές δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρονταν σε αυτόν.

Στη συνέχεια, προβαίνει σε ανάλυση της κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου, γράφει για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, καθώς και για τους συσχετισμούς δυνάμεων και συμφερόντων των εμπλεκομένων στον πόλεμο της Λιβύης. ΔΙΑΒΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ