“Τι πρέπει αν κάνεις με τον διαβήτη για διακοπές δίχως πρόβλημα”…

Η τακτική μέτρηση και το ρυθμισμένο σάκχαρο αποτελούν βασικούς παράγοντες για ξέγνοιαστες διακοπές, για άτομα που πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη. Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» δίνει χρήσιμες συμβουλές στους «γλυκούληδες» για ταξίδια χωρίς απρόοπτα.

Στο αεροπλάνο

Στα αεροπορικά ταξίδια οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν τα φάρμακα, τις ταινίες μέτρησης και τα μηχανάκια μαζί τους στην καμπίνα, στις χειραποσκευές. Και μάλιστα σε διπλάσιες ποσότητες απ’ ότι συνήθως χρειάζονται, για το διάστημα που θα λείψουν, αναφέρει ο καθηγητής.«Επίσης θα πρέπει να έχουν και μία γνωμάτευση από τον θεράποντα γιατρό, στην οποία θα αναφέρεται ότι πρέπει να έχουν μαζί τους τις βελόνες και τις συσκευές, γιατί θα περάσουν από έλεγχο για αιχμηρά αντικείμενα. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν ειδικά γεύματα για διαβητικούς, φτάνει να γίνεται ενημέρωση, τη στιγμή της κράτησης».

Θα πρέπει αν δεν έχουν άνθρωπο μαζί τους, να ενημερώσουν το προσωπικό του αεροσκάφους ότι έχουν διαβήτη, προκειμένου να έχουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση σε πιθανή υπογλυκαιμία. Καλό είναι να έχουν κι ένα μικρογεύμα μαζί τους.

Σε περίπτωση υπερατλαντικού ταξιδιού που αλλάζουν οι ώρες ζώνης και χάνεται μισή μέρα ή κερδίζεται μισή νύχτα, θα πρέπει μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους, να προσαρμόσουν τη δόση.

Όσον αφορά τους ινσουλινοεξαρτώμενους, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, διευκρινίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, οι συσκευασίες των φαρμάκων στη δοσολογία δεν είναι ίδιες με την Ελλάδα, και καλό είναι να το γνωρίζουν πριν φύγουν.

Με αυτοκίνητο

Όταν κάποιος οδηγεί θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι τα ζάχαρα του είναι καλά και δεν οδηγείται σε υπογλυκαιμία, για λόγους ασφαλείας, τονίζει ο καθηγητής.