“Συμμαχία” Ελλάδας-Κύπρου και Βουλγαρίας στην ΕΕ για το μεταναστευτικό;

Την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές «πνίγουν» τα ελληνικά νησιά, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία, αναμένεται να μεταφέρουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, σε συνέχεια της Συμφωνίας της Μάλτας, στόχος αυτού του τριπλού άξονα είναι να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος της μετανάστευσης και η πρόκληση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό σύνορο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το ανατολικό μέτωπο έχει τις εξαπλάσιες ροές σε σχέση με το κεντρικό και να κάνουν γενναία βήματα προς την επίλυση του ζητήματος», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο Sputnik. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να ζητήσει ισομοιρασμό των μεταναστών στα ευρωπαϊκά κράτη. Το σίγουρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι, σταδιακά και σε συνεργασία με την Κομισιόν, οι τρεις χώρες θα προτείνουν μέτρα για την αποσυμφόρηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί η ευθύνη της Τουρκίας στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Μάλτα, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία συμφώνησαν στη Βαλέτα (σ.σ. την πρωτεύουσα της Μάλτας) να κατανέμονται μεταξύ τους οι διασωθέντες. Πρακτικά, αυτό που συμφώνησαν είναι η κάθε χώρα να δέχεται έναν στους τέσσερις διασωθέντες από την κεντρική Μεσόγειο. Ο τριμερής άξονας που συμπεριλαμβάνει τη χώρα μας αναμένει να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το μεταναστευτικό στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. στις 8 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο. Πρόκειται για την ίδια ημερομηνία που θα υποβληθεί προς έγκριση το κείμενο της συμφωνίας της Μάλτας από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK