“Σημαντικό κοίτασμα” στη Μαύρη Θάλασσα “πουλάει” στα πρόβατα ο Ερντογάν

Η Τουρκία βρήκε σημαντικούς πόρους φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφεραν δύο τουρκικές πηγές. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στα στελέχη την Τετάρτη ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» την Παρασκευή που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε «νέα περίοδο».

ΠΗΓΕΣ: REUTERS, HELLAS JOURNAL

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ανακοίνωση της Παρασκευής, λέγοντας ότι ο Ερντογάν θα αναφέρει την «έκπληξη». Η διαρροή της είδησης οδήγησε σε αύξηση των μετοχών ενεργειακή εταιριών.

Πάντως για το όλο θέμα δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, ωστόσο οι πηγές μίλησαν για μεγάλο κοίτασμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για 20 χρόνια.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν επτά έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή και εκτιμάται ότι το επενδυτικό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 2 δισεκατομμυρίων και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το γεωτρητικό πλοίο Fatih της Τουρκίας λειτουργεί από τα τέλη Ιουλίου σε μια εξερευνητική ζώνη γνωστή ως Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια της τουρκικής ακτής στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.