“Ρωμαιοκαθολικοί” φονιάδες, Ορθοδόξων & Εβραίων… (ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές pics)

Το διαβόητο, κατ’ ευφημισμό, «στρατόπεδο συγκέντρωσης» του Γιασένοβατς έχει αφήσει πίσω του ανεξίτηλες μνήμες και αποτελεί ως σήμερα μνημείο μίσους μεταξύ Σέρβων και Κροατών. Το στρατόπεδο δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1941 κοντά στο ομώνυμο χωριό της Σλοβενίας που τότε ανήκε στο κροατικό κράτος.

Όχι τυχαία το στρατόπεδο ονομάστηκε «Άουσβιτς των Βαλκανίων» συναγωνιζόμενο και ίσως ξεπερνώντας σε βαρβαρότητα το ίδιο το Άουσβιτς. Στο Γιασένοβατς οι Κροάτες φονιάδες Ούστασι έσφαξαν, κυριολεκτικά, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, Σέρβου, Εβραίους και Ρομά. Το Γιασένοβατς δεν ήταν ένα στρατόπεδο αλλά ένα σύμπλεγμα πέντε στρατοπέδων κτισμένων σε μια περιοχή έκτασης 210 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις όχθες των ποταμών Σάβα και Ούνα. Το μεγαλύτερο «υπό-στρατόπεδο» ήταν αυτό του «Πλινθοποιείου».

Οι Κροάτες διοργάνωναν ακόμα και διαγωνισμούς για το ποιος θα σφάξει τους περισσότερους σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι τη νύκτα της 29ης Αυγούστου 1942 ο Πέταρ Μπρίτσα «κατάφερε» να κόψει τα λαρύγγια σε 1.360 ανθρώπους… Ο Άντε Ζρίνουζιτς Σίπκα σκότωσε άλλους 600 ανθρώπους το ίδιο βράδυ, ενώ ο Μίλε Φριγκάνοβιτς, που αποκάλυψε αργότερα το γεγονός, είχε σφάξει πάνω από 1.000 ανθρώπους.

Ο Φριγκάνοβιτς αποκάλυψε και τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλε έναν γέροντα Σέρβο για να τον κάνει να φωνάξει «ζήτω ο Πάβελιτς» (Ο Άντε Πάβελιτς ήταν ο επικεφαλής του εγκληματικού κροτικού καθεστώτος της Ουστάσα). Ο Φριγκάνοβιτς έκοψε τα αυτιά και τη μύτη του γέροντα. Στην συνέχεια του έβγαλε τα μάτια, του άνοιξε το στήθος στο ύψος της καρδιάς και τελικά του έκοψε τον λάρυγγα. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr