“Πράσινο φως” του ΓΕΣ για σταδιακή απόκτηση +1.000 οχημάτων M1117 Guardian

Η δωρεάν παραχώρηση μεγάλου αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Ασφαλείας (Armored Security Vehicles – ASV) M1117 φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο έμπρακτο βήμα στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα μετά την υπογραφή του Συμφώνου αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Αθήνα ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι ο Αμερικανικός Στρατός είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει από τα αποθέματά του έως και 2200 ASV M1117 διαφόρων τύπων.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΙΚΑΣ
ΠΗΓΗ: NEWPOST

Η παραχώρηση θα γίνει με τη διαδικασία EDA (Excess Defence Article / Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό) δηλαδή πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Αμερικανοί έδωσαν στο ΓΕΣ όλα τα στοιχεία για την παραχώρηση στην οποία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν και ζήτησαν ενημέρωση για την ύπαρξη ενδιαφέροντος από την ελληνική πλευρά.

Η ανταπόκριση του ΓΕΣ ήταν άμεση αφού πλέον οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς τόσο για τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων όσο και για ελαφρά ερπυστριοφόρα είναι τεράστιες. Το ελληνικό αίτημα αναφέρεται στη σταδιακή προμήθεια έως και 1200 Μ1117. Το σχετικό έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού βρίσκεται ήδη στα χέρια των Αμερικανών και αναμένεται το τελικό “πράσινο φως” για να προχωρήσει η παραχώρηση.

Το ελληνικό Επιτελείο έχει ήδη συγκροτήσει Επιτροπή Επιθεώρησης η οποία μόλις οι Αμερικανοί δώσουν το “ΟΚ” θα ταξιδέψει άμεσα στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσει τα οχήματα και να επιλέξει τα πλέον κατάλληλα για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιούνται από τον Αμερικανικό Στρατό εδώ και είκοσι χρόνια και παραμένουν απόλυτα επιχειρησιακά. Σύμφωνα με Έλληνες Επιτελείς ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να χρησιμοποιηθούν τόσο στο ιδιαίτερο περιβάλλον των νησιών μας όσο και στον Έβρο.

Ειδικά για τα νησιά το Μ1117 θεωρείται ιδανικό λόγω της μεγάλης ευελιξίας που διαθέτει αλλά και των σχετικά μικρών διαστάσεων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ