“Πόντιος Πιλάτος” η Ρωσία, για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο…

Καταιγισμό ανακοινώσεων από Οργανισμούς και χώρες προκάλεσε η παράνομη άφιξη του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου “Γιαβούζ” στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της κατεχόμενης Καρπασίας. Πρόκειται για μια κίνηση αναβάθμισης των τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο, καθώς αφορά προγραμματισμένη γεώτρηση εντός των χωρικών υδάτων της.

Έχει, όμως, σημασία πώς αντιμετωπίζονται οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες. Κυρίως μέσα από κάποιες παρεμβάσεις τρίτων. Για παράδειγμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία τους για τις τουρκικές ενέργειες. Τόνισε παράλληλα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί μόνο να εμποδίσει τις συνθήκες για μια διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη αναφορά που προκαλεί ερωτηματικά. Στην ανακοίνωση, λοιπόν, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει έκκληση προς τις χώρες τις περιοχής «να μην προβούν σε βήματα, που ενισχύουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία, όπως επίσης και να επιδιώξουν την επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των μεταξύ τους συμφερόντων».

Τι εννοεί η Μόσχα με τα αμφιλεγόμενα ζητήματα; Αυτό που εννοούσαν οι Βρετανοί όταν… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΕΙΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ