“Πεθαίνει” να τα ξαναβρεί με το Ισραήλ ο Ερντογάν μέσω Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία και το Ισραήλ έπαιξαν και οι δύο βασικούς ρόλους στην πρόσφατη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τώρα, αρκετές εβδομάδες μετά την κατάπαυση του πυρός, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev προσπαθεί να «επιδιορθώσει» τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του, της Τουρκίας και του Ισραήλ, λένε ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα της Ουάσιγκτον, Axios.

Ο Αλίεφ συζήτησε τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.Οι σύμβουλοι του Aliyev είπαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα της βελτίωσης των σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, σημειώνει η έγκυρη ιστοσελίδα, που μίλησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Ερντογάν έχει ιστορικό βαρύτατων σχολίων σχετικά με το Ισραήλ, αλλά οι σύμβουλοι του Αλίγιεφ ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι αντι-Ισραηλινός, αλλά είχε υποκινηθεί εναντίον του Ισραήλ από βοηθούς του που δεν τον συμβουλεύουν πλέον.

Πρόκειται για πολύ αστεία δικαιολογία…

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δήλωσε σε πρόσφατη τηλεφωνική κλήση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, ότι το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για το Ισραήλ και την Τουρκία να «επιδιορθώσουν» τις σχέσεις τους. Ο Αλίγιεφ και οι ανώτεροι σύμβουλοί του έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να δουν και τους δύο καλούς φίλους τους – την Τουρκία και το Ισραήλ – να επιστρέψουν σε κανονικές σχέσεις και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν να συμβεί αυτό», δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος. Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την ιστορία, όπως και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αλίγιεφ. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή