“Πετάξτε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ… δεν είναι αξιόπιστη, ούτε σύμμαχος”

“Τα διαμάντια είναι παντοτινά”, ήταν τίτλος ταινίας του Τζέημς Μποντ πριν δεκαετίες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σήμερα με την Τουρκία όπως λέει ο πρώην σύμβουλος του προέδρου που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο Doug Bandow, σε ένα “έξω από τα δόντια” άρθρο του στο περιοδικό “The American Conservative” συστήνει ουσιαστικά την εκδίωξη της Τουρκίας από το NATO. To πιο σημαντικό για τον Doug Bandow είναι ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση «θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος, πόσο μάλλον αξιόπιστη». 

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ SLPRESS

Για τον πρώην σύμβουλο του Ρέιγκαν, η Τουρκία έχει καταντήσει “πέμπτη φάλαγγα” στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που μας υπενθυμίζει ότι οι συμμαχίες δεν είναι σαν διαμάντια: δεν διαρκούν για πάντα! Ο Bandow είναι ένας αντικομμουνιστής που πιστεύει ότι οι διώξεις εναντίον των κομμουνιστών στο Χόλιγουντ ήταν θεμιτές. Εξάλλου θεωρεί ότι ο Ρέιγκαν την εποχή που ήταν νέος ηθοποιός έδωσε αγώνα εναντίον του κομμουνισμού στο Χόλιγουντ. Οι αμφιλεγόμενες έως και μακαρθικές θέσεις του Doug Bandow δεν πρέπει να τυφλώνουν ως προς τη σημασία της τοποθέτησής του για την Τουρκία. Απεναντίας.

Ο Bandow υπήρξε σύμβουλος μιας προεδρίας που είχε βάλει στο μάτι την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980. Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα ασκούσε την πιο δυναμική πολιτική έναντι της Τουρκίας, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μεταπολεμικά. Σήμερα όμως, ο Bandow έρχεται να κατακεραυνώσει την Τουρκία με την τοποθέτησή του, μιλώντας ανοιχτά για ζήτημα εξόδου από το NATO καθώς η Άγκυρα απειλεί με πόλεμο εταίρους του ΝΑΤΟ.

Ο Bandow τονίζει ότι «ίσως η πιο διαρκής διαφωνία είναι ο έλεγχος των υδάτων του Αιγαίου. Τα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία των τελευταίας σε περιοχές που η Άγκυρα θεωρεί δική της. Οι εναέριες και ναυτικές συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ρουτίνα. Επιπλέον, η Άγκυρα συνεχίζει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Κύπρου 46 χρόνια αργότερα». Σε αυτή του την τοποθέτηση ο πρώην σύμβουλος είναι φανερό ότι εξισώνει με κάποιο τρόπο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά σίγουρα υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί, ειδικά την Κύπρο. Ο Doug Bandow ξεκάθαρα παραδέχεται ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή