“Οι προσφυγικές ροές από Τουρκία προς Ελλάδα συνεχίζονται”… τι λες;

Η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στο προσφυγικό και στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όπως επισημαίνει “ο χρόνος πιέζει, γιατί οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τις αρχές της χρονιάς φθάνουν στα νησιά κάθε μέρα περισσότεροι από 100 μετανάστες, κατά μέσο όρο.

Πάνω από 41.000 μετανάστες ζουν σήμερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, ενώ οι καταυλισμοί στα νησιά αυτά έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενήσουν συνολικά περίπου 6.200. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει επανειλλημμένα την κατάσταση στα νησιά ως απάνθρωπη”.

Τι συμβαίνει όμως με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2015; Θετικός απολογισμός από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): “Ποιος θα το φανταζόταν; Πέντε χρόνια μετά την άφιξή τους στη Γερμανία σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες έχουν βρει δουλειά, παρότι πολλοί από αυτούς δεν μιλούσαν καθόλου γερμανικά, ενώ ελάχιστοι διέθεταν επαγγελματική ή ακαδημαϊκή κατάρτιση.

Σημαντική βοήθεια προσέφερε η κινητοποίηση πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, καθώς και τα μαθήματα για τη γλώσσα και την ενσωμάτωση στη γερμανική κοινωνία, αν και σε όλα αυτά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, κανείς δεν θα πρέπει να επαναπαύεται σε αυτές τις επιτυχίες”.

ΠΗΓΗ: DW