“Οι όροι της Αθήνας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία…”

«Οι επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αποτελούν ένα σημαντικό θετικό μήνυμα για τα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία αισθάνονται ότι λόγω της κρίσης του κορονοϊού, έχουν αφεθεί από την ΕΕ στη τύχη τους, γράφει η Handelsblatt με τίτλο “Επίκεινται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανίας”.

Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Πρόκειται για ορόσημο στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων βρίσκεται στην αρμοδιότητα των χωρών-μελών, οι οποίες μέχρι τη Δευτέρα δεν είχαν ακόμα συμφωνήσει. Επί σειρά ετών η Ελλάδα έθετε βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω του ονοματολογικού.

“Όταν λύθηκε το ζήτημα αυτό, προέβαλε αντιρρήσεις η Γαλλία, από κοινού με την Ολλανδία και την Δανία , ζητώντας μεταρρύθμιση της διαδικασίας ένταξης. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν και πάλι η Ελλάδα που προκάλεσε προβλήματα λόγω των ανησυχιών για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Για το λόγο αυτό το πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνοδεύθηκε από έναν ακόμα όρο. Η χώρα θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού της συστήματος πριν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων”.

ΠΗΓΗ: DW