“Ο Ερντογάν έστειλε τον τουρκικό στρατό στο Ιντλίμπ, σε έναν αδιέξοδο πόλεμο”

“Γιατί άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν;” είναι ο τίτλος στην ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Επιχειρώντας να εξηγήσει την τακτική της Άγκυρας, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι η απάντηση βρίσκεται στη Συρία.

“Ο Ερντογάν έστειλε τον τουρκικό στρατό στο Ιντλίμπ, σε έναν αδιέξοδο πόλεμο. Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της στο μέτωπο, παρά μόνο με συμβατικό πόλεμο, ο οποίος όμως θα προκαλούσε νέο κύμα φυγής, κάτι που η Τουρκία θέλει να αποτρέψει. Επιπλέον η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη (ή δεν είναι σε θέση) να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ανακουφίσει τον άμαχο πληθυσμό στο Ιντλίμπ.

“Να αφοπλίσει δηλαδή τις ομάδες των τζιχαντιστών και να τερματίσει τις επιθέσεις τους εναντίον συριακών και κυρίως ρωσικών στόχων, όπως η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Σε πολιτικό επίπεδο η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ. Δεν παίρνει αυτό που ζητάει, ούτε από τη Ρωσία, ούτε από την Αμερική, ούτε από την Ευρώπη. Και στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει διατεθειμένη για μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Είναι και αυτός ένας λόγος που κατευθύνει τους μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα και όχι προς τη Βουλγαρία”.

Η εναλλακτική Tageszeitung (ΤΑΖ) εστιάζει στις ευθύνες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και υποστηρίζει ότι τα κλειστά σύνορα στην Ευρώπη των “27” ουσιαστικά καταργούν την ιδιότητα του πρόσφυγα: “Η ΕΕ φαίνεται διατεθειμένη, περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν, να ασκήσει βία για να κρατήσει ανθρώπους μακριά από την επικράτειά της.

“Είναι απλούστατα λανθασμένοι οι ισχυρισμοί ότι αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Κατά συνέπεια η ΕΕ υφίσταται μία ακόμη τεράστια απώλεια κύρους και αξιοπιστίας, η οποία θα τη δυσκολεύει στο μέλλον, όταν θα παρακινεί άλλες χώρες να σεβαστούν τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος να καταρρεύσει πλήρως η διεθνώς αναγνωρισμένη ιδιότητα του πρόσφυγα. Όταν σημαντικοί ‘παίκτες’ όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ μειώνουν τη διπλωματική παρουσία τους, ακολουθούν πολιτική αποποίησης ευθυνών και ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, αυτό έχει μία ευρύτερη επίδραση”.

ΠΗΓΗ: DW