“ΝΗΡΗΙΣ 2019”: Οι Τούρκοι ΔΕΝ συμμετέχουν, προτιμούν δική τους… με Πακιστάν!

Μόνο στα λόγια μένουν όσα υποστηρίζει η Άγκυρα στις συναντήσεις της πολιτικής της ηγεσίας με Έλληνες αξιωματούχους για σχέσεις καλής γειτονίας. Σε νέα ξεκάθαρη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο στο Καρπάθιο Πέλαγος όσο και στο Νότιο Κρητικό προχωρά η Άγκυρα με την άρνησή της να συμμετάσχει με πολεμικό πλοίο στην ναυτική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2019», η οποία πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες στο Νότιο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: NEWPOST

Ταυτόχρονα αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι μόνο στα λόγια μένουν όσα υποστηρίζει στις συναντήσεις της πολιτικής της ηγεσίας με Έλληνες αξιωματούχους για σχέσεις καλής γειτονίας και για προσπάθεια μείωσης της έντασης. Η νέα πρόκληση έρχεται μάλιστα περίπου έναν μήνα πριν οι στρατιωτικές επιτροπές από τις δύο χώρες θέσουν το χρονοδιάγραμμα για τη νέα συνάντηση περί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η ελληνική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2019» έχει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα με την τουρκική «DOGU AKDENIZ» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο κυρίως μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου από τις 9 έως τις 20 Νοεμβρίου. Είναι δηλαδή άσκηση INVITEX (INVITATION EXERCISE) στην οποία καλούνται και λαμβάνουν μέρος πλοία από συμμαχικές και φιλικές χώρες.

Στην τουρκική άσκηση εκτός από τα πλοία του τουρκικού στόλου συμμετείχαν συμμαχικά πλοία που συγκροτούν τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου SNMG-2 αλλά και πλοία άλλων χωρών, όπως του Πακιστάν.

Στη δύναμη της SNMG-2 αυτό το διάστημα βρίσκεται και η ελληνική φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» η οποία έλαβε κανονικά μέρος στη άσκηση με τους Έλληνες επιτελείς να βρίσκονται συνεχώς σε «ανοιχτή γραμμή» με το πλοίο επιφυλασσόμενοι για οποιαδήποτε ενέργεια. Κανένα πάντως από τα σενάρια της άσκησης, τουλάχιστον στο ναυτικό της σκέλος-όπως τονίζουν επιτελείς του Πολεμικού μας Ναυτικού- δεν αμφισβητούσε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε εκτελέστηκε σε «ευαίσθητες» για τα εθνικά συμφέροντα περιοχές.

H «ΝΗΡΗΙΣ 2019» ξεκινά αύριο με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει καλέσει για να συμμετάσχουν μαζί με τα πλοία του Στόλου, πλοία από τις δύο ΝΑΤΟϊκές αρμάδες, τη SNMG-2 με φρεγάτες και αντιτορπιλικά αλλά και τη SNMCMG-2 με τα ναρκοθηρευτικά της Συμμαχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλού συμβολισμού συμμετοχή θα έχει και το Ισραήλ με δύο πλοία αλλά και ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF).

Το γεγονός ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε περιοχές τις οποίες τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα επιχειρεί να βάλει στο «κάδρο» των παράλογων και ανυπόστατων διεκδικήσεων της αλλά και η συμμετοχή πολεμικών πλοίων από το Ισραήλ, δίνει αφορμή στην Τουρκία να μην αποδεχτεί την ελληνική πρόσκληση και να μην στείλει πλοίο της στη «ΝΗΡΗΙΣ 2019».

Και όχι μόνο δεν λαμβάνει μέρος στην άσκηση αλλά προαναγγέλλει νέα δική της ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, την «TURGUT REIS», με συμμετοχή και της πακιστανικής φρεγάτας «ALAMGIR» η οποία «ξέμεινε» στην περιοχή μετά το πέρας της «DOGU AKDENIZ».

Στη «ΝΗΡΗΙΣ 2019» αναμένεται να εκτελεστούν σενάρια που θα αφορούν σχεδόν όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου με έμφαση στις επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής αλλά και σενάριο εκκένωσης εμπόλεμης περιοχής από άμαχο πληθυσμό με συμμετοχή και εναέριων μέσων. Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει τέτοια εμπειρία από την αποστολή στη Λιβύη της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» το 2014.

Όσες ημέρες, πάντως, βρισκόταν σε εξέλιξη η «Dogu Akdeniz», η τουρκική αεροπορία όχι μόνο δεν περιόρισε τις προκλήσεις αλλά αντίθετα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετική. Χαρακτηριστικό της τουρκικής προκλητικότητας κυρίως στην περιοχή γύρω από το σύμπλεγμα του ακριτικού Καστελόριζου αλλά και πάνω από το Αιγαίο είναι ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης οι παραβιάσεις «χτύπησαν κόκκινο» και πάντα υπό το βλέμμα συμμάχων και φίλων.

Από τις 11 Νοεμβρίου έως και χθες σε 154 περιπτώσεις τα τουρκικά εναέρια μέσα-μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα-97 στον αριθμό – παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο πριν αναχαιτιστούν από τα ελληνικά F-16.

Είκοσι μία φορές οι αναχαιτίσεις μετατράπηκαν σε σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά και μάλιστα σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι εμφανίστηκαν εξαιρετικά επιθετικοί παρά τη μειονεκτική θέση στην οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Πέντε φορές οι προκλήσεις είχαν στόχευση το Καστελόριζο με τα τουρκικά μαχητικά να προχωρούν σε υπερπτήσεις πάνω από τα τρία νησιά του συμπλέγματος. Είχε προηγηθεί η άσκηση-μήνυμα της φρουράς των νησιών με σφοδρά πυρά στη θάλασσα μεταξύ Μεγίστης και Ρω, η οποία φάνηκε να ενόχλησε έντονα την Άγκυρα.

Μεταξύ των αεροσκαφών που προχώρησαν σε παραβιάσεις για πρώτη φορά μετείχε και το πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3 και μάλιστα τρεις διαφορετικές ημέρες γεγονός που προκάλεσε την έντονη ελληνική αντίδραση, η οποία μεταφράστηκε σε διάβημα προς τη διπλωματική αποστολή του Πακιστάν στην Αθήνα.