“Ναυμαχία” του Σπλιτ 1991… Η μεγάλη ντροπή του γιουγκοσλαβικού Ναυτικού

Η «ναυμαχία» των δαλματικών διαύλων υπήρξε μια από τις λίγες συγκρούσεις στο θαλασσινό στοιχείο κατά τη διάρκεια του πολέμου Σέρβων και Κροατών. Η σύγκρουση διήρκεσε τρεις ημέρες και έλαβε χώρα στις 14-16 Νοεμβρίου 1991. Η σύγκρουση Σέρβων – Κροατών κρατά από τον πρώιμο Μεσαίωνα. Κορυφώθηκε πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο η κατάσταση ηρέμησε υπό το κομμουνιστικό καθεστώς του Κροάτη Τίτο. Μετά τον θάνατό του όμως οι τριβές επανήλθαν.

Το 1990 ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις ενώ τον Οκτώβριο του 1991 ξέσπασε επίσημα, ουσιαστικά, πόλεμος μεταξύ του ανακηρυχθέντος ανεξάρτητου κράτους της Κροατίας και της υπό διάλυση Γιουγκοσλαβίας που πλέον αποτελείτο, σχεδόν αποκλειστικά, από Σέρβους και Μαυροβούνιους.

Οι Σέρβοι της Κροατίας που κατοικούσαν στις δαλματικές ακτές εξεγέρθηκαν θέλοντας οι περιοχές τους να παραμείνουν υπό σερβικό έλεγχο. Οι Σέρβοι πολιόρκησαν το Ντουμπρόβνικ κινητοποιώντας και το γιουγκοσλαβικό ναυτικό που ήλεγχαν. Αντίθετα οι Κροάτες, αν και είχαν θέσει υπό έλεγχο μερικά πλοία, βασίζονταν κυρίως στο παράκτιο πυροβολικό τους αποτελούμενο από πυροβόλα των 76, 85, 88, 90 και 100 χλστ. Κυρίως επρόκειτο για παλαιά πυροβόλα αρμάτων, σοβιετικά και γερμανικά του Β’ Παγκοσμίου. Επικεφαλής του παράκτιου πυροβολικού ήταν ο ναύαρχος Σβέτο Λέτιτσα.

Το γιουγκοσλαβικό Ναυτικό εφορμά
Για να αποκλείσουν τις κροατικές ακτές οι Σέρβοι χρησιμοποίησαν δύο φρεγάτες, τέσσερις πυραυλακάτους, έξι περιπολικά και τρία ναρκαλιευτικά. Συνολικά συγκεντρώθηκε μια αξιόλογη δύναμη 15 πολεμικών υπό τον πλοίαρχο Ίλια Μπρτσις. Τα σκάφη αυτά σχημάτισαν τρία τακτικά συγκροτήματα.Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr