“Μπούκαραν” στα γραφεία του προγράμματος του μαχητικού Rafale των Ινδών… στο Παρίσι

Διάρρηξη σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στα γραφεία της ομάδας που χειρίζονται το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους Dassault Rafale για λογαριασμό της ινδικής Αεροπορίας, σε μια υπόθεση που εκτιμάται πως αποτελεί υπόθεση κατασκοπείας, με σκοπό να αποσπαστούν στοιχεία για ένα αεροσκάφους που εξελίσσεται σε κρίσιμο μέγεθος για την ασφάλεια της Ινδίας.

Τα γραφεία βρίσκονται στο προάστιο Saint Cloud της γαλλικής πρωτεύουσας, το Παρίσι, στο σημείο που βρίσκονται και τα γραφεία της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault Aviation. Επικεφαλής έχουν πάντως χαμηλόβαθμο αξιωματικό της ινδικής Αεροπορίας, προφανώς με την κατάλληλη ειδίκευση, παράλληλα με γνώση της γαλλικής γλώσσας.

Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Hindustan Times, αναφερόμενη σε ένα αεροσκάφος που προορίζεται να αναλάβει στρατηγικό ρόλο σε ινδικό οπλοστάσιο, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί (σ.σ. γίνεται ήδη…) ως φορέας πυραύλων που φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Πηγές της ινδικής Αεροπορίας, ωστόσο, αναφέρουν πως δεν έχουν κλαπεί είτε κάποιο έγγραφο είτε κάποιος σκληρός δίσκος υπολογιστή που περιείχε στοιχεία για το αεροσκάφος. Η αστυνομία της Γαλλίας έχει επιληφθεί της υπόθεσης και ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.

Υπενθυμίζεται, ότι το συμβόλαιο για τα Rafale, η Ινδία το είχε υπογράψει με τους Γάλλους το 2016. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί στο πλαίσιο της διερεύνησης των κινήτρων της διάρρηξης, το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τη μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η Ινδία, καθώς κατά τη διάρκειά της, έχουν ακουστεί εικασίες – καταγγελίες περί διαφθοράς που αφορούν στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.