“Λίγο ΠΡΟΣΟΧΗ όταν μιλάτε για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις… ακούστε με”

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, είναι σίγουρα ένας πολιτικός που προκαλεί, και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Συχνά αφήνει τη γλώσσα του και πάει περίπατο και τρέχουν οι Ισραηλινοί διπλωμάτες για να μαζέψουν τις ασυναρτησίες του… Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα, ενοχλεί κατά καιρούς με τις δηλώσεις του που αφορούν τη δήθεν συνεργασία του Εβραϊκού Κράτους με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Ο τρόπος με τον οποίο κάνει τις δηλώσεις του δίνει μερικές φορές την ευκαιρία στους εχθρούς του Ισραήλ και στους «τουρκολάγνους» στην Ελλάδα και την Κύπρο, να πανηγυρίζουν ότι καταρρέει η συνεργασία του Ισραήλ με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αυτό ΔΕΝ ισχύει…

Αυτή τη φορά, οι δηλώσεις του δεν παραποιήθηκαν μεν, αλλά αγνοήθηκε, ή υποβαθμίστηκε μέρος όσων σημείωσε στη συνέντευξη του στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC Middle East, στο πλαίσιο του Φόρουμ που διοργάνωσε η φιλοτουρκική αμερικανική «δεξαμενή σκέψης», Atlantic Council για τις οικονομικές συνέπειες των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Απευθυνθήκαμε σε καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή, η οποία και στο παρελθόν «διέγνωσε» ορθά τον τρόπο σκέψης των Ισραηλινών αναφορικά με την Τουρκία. Και η οποία (πηγή) επιβεβαιώνεται πάντα. Υπογράμμισε ότι η θέση της Ιερουσαλήμ παραμένει σταθερή και η απόφαση στο επίπεδο του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι θα τιμήσει τις συμφωνίες της με το Κάιρο, τη Λευκωσία, την Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες χωρών της περιοχής.

Απ’ εκεί και πέρα, υπογράμμισε, το Ισραήλ απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει κάθε σχέση με την οργάνωση Χαμάς, να σταματήσει τις κάθε είδους επιθέσεις εναντίον του Εβραϊκού Κράτους, να τερματίσει τον υπόγειο πόλεμο γενικά και ειδικά για την Ιερουσαλήμ, και βεβαίως θέτει θέμα και για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Τεχεράνη.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, στους ισραηλινούς όρους περιλαμβάνεται και ο τουρκικός σεβασμός προς της συμφωνίες που έχει συνάψει το Ισραήλ με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες με τις οποίες η Τουρκία διατηρεί ανταγωνιστικές, ακόμα και πολεμικές, σχέσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ