“Κυρίαρχο κράτος η Κύπρος, ξεμπερδέψτε μόνοι σας με τους Τούρκους”…

Στο Βερολίνο χαμογελούν για τη «διπλωματική επιτυχία», που οδήγησε στην «αποκλιμάκωση» της έντασης στο Αιγαίο. Στην Αθήνα αισθάνονται ανακούφιση που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν θέλουν να… σκέφτονται ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί κανονικά θα πρέπει να αντιδράσουν Κι αυτό επειδή, πέραν από τις αδελφικές σχέσεις, έχει και υποχρέωση η Ελλάδα έναντι της Κύπρου ως εγγυήτρια χώρα. Όλα αυτά, βέβαια, είναι λεπτομέρειες καθώς το αφήγημα που παρουσιάζεται είναι πως «η Κύπρος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος» για να παραπέμψει εμμέσως στο διά ταύτα:

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Ξεμπερδέψτε μόνοι σας». Και παράλληλα με τις βαρύγδουπες τοποθετήσεις αρμοδίων του αθηναϊκού κράτους, ξαναρχίζει το γνωστό τροπάρι για τους… «μαξιμαλιστές» Κυπρίους, που θέλουν να παρασύρουν την Ελλάδα σε περιπέτειες. Αυτή η επωδός αφορά τους αδιάβαστους και τους επιδερμικούς, που τόσα χρόνια δεν έχουν μάθει την τουρκική στρατηγική έναντι του ελληνισμού.

Οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμου, κουβαλούν και μια ιστορία για το πώς αντιμετωπίζουν την κατοχική Τουρκία (κατευναστικά και ενίοτε υποτονικά), αλλά και πώς βλέπουν εκ του μακρόθεν την Κύπρο.

Σήμερα, τα δεδομένα που διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν πως αποκλιμάκωση δεν επιτεύχθηκε. Ούτε καν μικρό διάλειμμα δεν δόθηκε. Η Τουρκία δεν κάνει πίσω και αυτό επιβεβαιώνεται από τις δράσεις της. Μπορούν, βέβαια, κάποιοι να μην θέλουν να αναγνωρίσουν τις πραγματικότητες, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» έχει από χθες εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση την εκδοθείσα NAVTEX, η περιοχή που θα διενεργεί σεισμικές έρευνες βρίσκεται νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των θαλασσοτεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν για σκοπούς παράνομης έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, έχοντας καλύψει ολόκληρη την περιοχή. Οπότε η νέα παρουσία του μάλλον πολιτική σκοπιμότητα έχει παρά συνδέεται με τις έρευνες. Εκτός κι εάν έχει μείνει κάποιο τμήμα της περιοχής, που δεν καλύφθηκε. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ