“Κρυφή” χρέωση στα ΑΤΜ προκαλεί… εγκεφαλικά!

Δεν είναι μόνο οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (ΔΙΑΣ) ή με ξένη κάρτα που φέρνει εξτρά έσοδα στα ταμεία των τραπεζών, αλλά και η προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος –μια πηγή εσόδων που κερδίζει έδαφος όσο ο τουρισμός στη χώρα μας απογειώνεται.

Οι τουρίστες και τα ΑΤΜ

Όσοι τουρίστες εκτός Ευρωζώνης επισκέπτονται τη χώρα μας, επιβαρύνονται με την προμήθεια «Dynamic currency conversion – DCC» η οποία υπολογίζεται επί του ποσού που «σηκώνουν» από τα μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων, δηλαδή είναι αναλογική άρα και «τσουχτερή».

Οι ελληνικές τράπεζες επιβάλλουν χρέωση 2,5%-5% επί του ποσού ανάληψης όταν οι λογαριασμοί είναι συνομολογημένοι σε νόμισμα εκτός ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι για μια ανάληψη 100 ευρώ χρεώνουν έως και 5 ευρώ στον λογαριασμό του μη Ευρωπαίου τουρίστα.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια «DAF» που επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στις κάρτες ξένων τραπεζών -εντός και εκτός Ευρωζώνης– δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο χρήστης του ΑΤΜ επιλέξει τη συναλλαγματική μετατροπή. Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα, η χρέωση DAF κυμαίνεται από 2 έως 3 ευρώ ανά συναλλαγή, δεν είναι αναλογική δηλαδή του ποσού ανάληψης.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι το κόστος συντήρησης και τροφοδοσίας των ΑΤΜ είναι πολύ υψηλό και επιβαρύνει τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, είναι λοιπόν επόμενο να χρεώνουν όσους τα χρησιμοποιούν και δεν είναι πελάτες της εκάστοτε τράπεζας.

Υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου παραδέχθηκε στο insider.gr ότι τον καιρό των «παχέων αγελάδων», καμία από τις τράπεζες δεν ασχολούνταν με τις προμήθειες στις αναλήψεις. Με τις χορηγήσεις, όμως, να έχουν μειωθεί δραματικά, τα ιδρύματα αναζητούν νέες πηγές κερδοφοφορίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ