“Κρουαζιέρα” για αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ στον Σαρωνικό με στόχο ΟΛΑ τα ναυπηγεία (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) *Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με κλιμάκιο του αμερικανικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation”.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Boehler. Ο εν λόγω κρατικός φορέας των Ηνωμένων Πολιτειών δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε στρατηγικές επενδύσεις, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε σειρά τομέων της οικονομίας καθώς και τη σημασία της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στα Λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα, ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, παρουσιάζει ιδιαίτερες επενδυτικές ευκαιρίες, με στρατηγικά χαρακτηριστικά, που θα συμβάλλουν στη σημαντική ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από αμερικανικής πλευράς παρευρέθηκαν επίσης στη συνάντηση ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Matthew Zais, η Πρόεδρος της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών Kimberly Reed και η Υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Bonnie Glick.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σημαντικό ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει η έλευση της 15μελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Η αντιπροσωπεία είναι αρκούντως υψηλόβαθμη και σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ένα μέρος της αποτελείται από στελέχη θεσμού των ΗΠΑ με καθοριστική εμπλοκή στην εκπόνηση των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον ανά τον κόσμο…

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησαν το DP ότι η αντιπροσωπεία είχε προγραμματιστεί να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό πλοίο γνωστού Έλληνα εφοπλιστή με σκοπό να περιηγηθεί τον Σαρωνικό με αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και ενημέρωσης τις ναυπηγικές μονάδες της περιοχής, ήτοι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα έχει ως βραχίονα την αμερικανική εταιρία ONEX, για λογαριασμό της οποίας έχει δραστηριοποιηθεί ο χρηματοδοτικός κολοσσός των ΗΠΑ, η DFC, διατυπώνοντας καταρχήν πρόθεση χρηματοδοτικής εμπλοκής σε έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Ο λόγος της αμερικανικής “εμμονής” στον Πειραιά είναι ευεξήγητος και αφορά την παρουσία της κινεζικής COSCO στο λιμάνι. Η καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τη ναυπηγική βιομηχανία από την κινεζική πλευρά όμως, αποτέλεσε “κόκκινη γραμμή” για την αμερικανική κυβέρνηση, που δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να μπλοκάρει με κάθε τρόπο περεταίρω διείσδυση των Κινέζων στην Ελλάδα, βασική “πύλη εισόδου” των προϊόντων τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές με τους οποίους επικοινώνησε το DP, αναφέρουν ότι είναι ενδεχομένως νωρίς να εκτιμηθεί με ακρίβεια εάν το φερόμενο ως ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι πραγματικό, ή έχει άλλη στόχευση. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό να “βραχυκυκλωθεί” το ενδιαφέρον του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου για τον Σκαραμαγκά.

Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι η ανακίνηση του ενδιαφέροντος Πριόβολου τυγχάνει επικοινωνιακής υπερπροβολής από διάφορους κύκλους. Η όποια επιχειρηματική εμπλοκή στα δυο κορυφαία ναυπηγεία εκτιμάται ότι έχει ως προϋπόθεση την ενασχόληση με το ναυπηγικό έργο του Πολεμικού Ναυτικού που έχει ουσιαστικά εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν απαγορευτική απόφαση ναυπηγήσεων που θα κάλυπτε και τα δυο ναυπηγεία. Ως αποτέλεσμα, είναι λογικό ο ανταγωνισμός για μια “ανεπαρκή πίτα” να είναι σφοδρός. Όπως όλα δείχνουν, το καθοριστικό κριτήριο για τις τελικές επιλογές, στη συγκεκριμένη συγκυρία που διέρχεται η Ελλάδα, δεν θα είναι το επιχειρησιακό…