“Κάνουν μεγάλο λάθος, τα επεισόδια δεν έγιναν από μπαχαλάκηδες…”

Την επανεκκίνηση του διαλόγου με τους δημάρχους των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, επιχειρεί η κυβέρνηση, στη σκιά των σφοδρών επεισοδίων του τελευταίου 48ωρου, μεταξύ αγανακτισμένων νησιωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Για σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρόσκληση στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ζητήσαμε διάλογο από μηδενική βάση, αφότου αρθούν οι επιτάξεις κι απομακρυνθούν οι δυνάμεις καταστολής από τα νησιά μας. Δεν ξέρουμε γιατί μας φωνάζει σήμερα εκεί ο πρωθυπουργός, δεν ξέρουμε την ατζέντα. Έχω λάβει πρόσκληση από τον πρωθυπουργό να συζητήσουμε για το μεταναστευτικό, αλλά δεν έχω ενημερωθεί για τίποτα συγκεκριμένο. Δεν ξέρω τι θέλει να προτείνει και σε τι επίπεδο μάς καλεί.

“Εάν θέλει να υποταχθούμε στις υποδείξεις, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δε θα συμμορφωθούμε προς τις υποδείξεις τους. Αν θέλει να ξεκινήσουμε τον διάλογο από μηδενική βάση, έχει καλώς», δήλωσε  ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Ερωτηθείς, αν θα τεθούν υπόψιν του πρωθυπουργού αντιπροτάσεις, σχετικά με τους χώρους κατασκευής των νέων κλειστών δομών, ο δήμαρχος απάντησε: «Δεν είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης να υποδεικνύει θέσεις». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα για τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, καθώς και τον αποκλεισμό του τελευταίου από τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Βέρρος κατήγγειλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για πολλά ψεύδη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η αγανάκτηση είναι αυτή που έβγαλε τους νησιώτες στους δρόμους, καθώς και ότι πρόκειται για πηγαίες αντιδράσεις χωρίς πολιτικό πρόσημο.

«Δεν ξέρω αν έχει αποκλειστεί ο Περιφερειάρχης ή αν επέλεξε ο ίδιος να μην παρευρεθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν λέει πάντα την αλήθεια, μάλλον πάντα ψέματα λέει. Έχει πάρα πολλά ψεύδη μέχρι τώρα, με πρώτο κι απίστευτο ότι εξαντλήθηκε ο διάλογος μαζί μας. Δεν έγινε ποτέ διάλογος. Κληθήκαμε τρεις-τέσσερις διαφορετικές φορές, όπου, την κάθε φορά, απλώς μας ανακοίνωναν και μία θέση τους, μέχρι την ημέρα που ανακοίνωσαν τις επιτάξεις. Από κει και πέρα, προεκλογικά, δεν είχε εξαγγείλει μόνο τις κλειστές δομές, να μην απομονώνουμε τα λεγόμενα.

“Το πρώτο που είχε πει ο πρωθυπουργός, ερχόμενος στο νησί, ήταν η αποσυμφόρηση, την οποία δεν υλοποιούν. Γιατί; Ως μέτρο πίεσης; Δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε υπό καθεστώς πίεσης κι εκβιασμού. Αν νομίζουν ότι τα χθεσινά και προχθεσινά επεισόδια έγιναν από μπαχαλάκηδες, κάνουν μεγάλο λάθος. Κι είναι ένα από τα πολλά λάθη που κάνουν. Ούτε ακροδεξιά στοιχεία, ούτε ακροαριστερά, ούτε μπαχαλάκηδες υπήρχαν. Ήταν απλός κόσμος. Και σας το λέω εγώ, που βοήθησα ώστε να απεγκλωβιστούν οι άνδρες των ΜΑΤ από Καράβα, Διαβολόρεμα και διάφορα σημεία».

ΠΗΓΗ: SPUTNIK