“Η Τουρκία δεν είχε χάσει ΠΟΤΕ τόση εμπιστοσύνη όσο τα παρελθόντα έτη”

Ήταν λέξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που ακούστηκαν σαν βολές προς την Άγκυρα, αναφέρει η εφημερίδα WELT για τη νέα αμερικανική πολιτική αναφορικά με την ισλαμική Τουρκία. (Τίτλος: «Ξαφνικά “φίλοι” – τι κρύβεται πίσω από το φλερτ του Ερντογάν με την Ε.Ε.», Υπότιτλος: «Από τις συγκρίσεις με τους ναζί έως τις συστάσεις για “ψυχιατρική θεραπεία”: Μόλις πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος προτιμούσε τη διαμάχη με τους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης. Η Άγκυρα στέλνει τώρα τον Υπουργό Εξωτερικών της στις Βρυξέλλες τείνοντας χείρα φιλίας. Θα πρέπει να ανταποκριθεί η Δύση;»)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL
ΠΗΓΗ: WELT

Το ρεπορτάζ των ανταποκριτών σε Βρυξέλλες και Άγκυρα, Christoph B. Schiltz και Marion Sendker αντίστοιχα, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των υφιστάμενων κυρώσεων και στη συνέχεια να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να γίνουν περισσότερα», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ενώπιον βουλευτών στην Ουάσινγκτον ο Antony Blinken, ο επικρατέστερος υποψήφιος του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden για το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Blinken χαρακτήρισε τη χώρα του ΝΑΤΟ Τουρκία «λεγόμενο στρατηγικό εταίρο». Αυτή ήταν μια προσβολή προς τον αρχηγό της χώρας Recep Tayyip Erdogan, τον οποίο προστάτευε επί χρόνια ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.

Αυτές οι εξελίξεις συνδυάζονται με την μετάβαση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντούσε τον επικεφαλής διπλωμάτη της Ε.Ε. Josep Borrell και μια μέρα αργότερα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Τις επόμενες εβδομάδες οι ηγέτες της ΕΕ Ursula von der Leyen (επικεφαλής της Επιτροπής) και Charles Michel (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), θα επισκεφθούν μάλιστα την Τουρκία.

Η νέα αυτή διπλωματία των επισκέψεων έχει μία προϊστορία. Πριν από περίπου δέκα εβδομάδες ο Erdogan πραγματοποίησε μια πιρουέτα: «Δεν βλέπουμε τον εαυτό μας πουθενά αλλού, αλλά στην Ευρώπη, και φανταζόμαστε να χτίσουμε από κοινού το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη». Έκτοτε, ο Erdogan ομιλεί ευχαρίστως για τους «Ευρωπαίους φίλους», ενώ πρόσφατα δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.».

Πριν από αυτό, ο ίδιος άνθρωπος εξύβριζε τους κορυφαίους πολιτικούς της Ε.Ε. ως «κρίκους σε μια ναζιστική αλυσίδα». Το φθινόπωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος συνέστησε μάλιστα στον Γάλλο συνάδελφό του Emmanuel Macron να ξεκινήσει «ψυχιατρική θεραπεία». Τον τελευταίο καιρό οι δύο ανταλλάσσουν επιστολές, στις οποίες αποκαλούν ο ένας τον άλλον «φίλο».

Γιατί ο Erdogan καταφεύγει ξαφνικά σε κολακείες προς την Ε.Ε.; Δεν είναι ιδεολόγος, αλλά ένας πανέξυπνος πραγματιστής και ένας αυθεντικός πολιτικός της εξουσίας. Μετά την αλλαγή εξουσίας στον Λευκό Οίκο, η χώρα στο Βόσπορο απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, ενώ η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τεράστια πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό.

«Η Τουρκία δεν είχε χάσει ποτέ τόσο πολλή εμπιστοσύνη όσο τα προηγούμενα χρόνια», δηλώνει ο Hüseyin Bagci, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο φημισμένο Πανεπιστήμιο ODTÜ στην Άγκυρα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ