“Η γαλλική προσφορά φρεγατών σε τέλμα, οι ΗΠΑ πίεση στην Ελλάδα για…”

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Tribune την προηγούμενη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος Michel Cabirol απεικόνιζε μια κατάσταση κάτι περισσότερο από προβληματική σχετικά με το μέλλον των συνομιλιών μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας σχετικά με την απόκτηση δύο φρεγατών FDI. Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα meta-defense.fr, σε άρθρο του Fabrice Wolf, με τίτλο: «Ενώ η γαλλική προσφορά φρεγατών FDI έχει τελματώσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν την επίθεση στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου, η Αθήνα είχε εκπλαγεί από τη τιμή που πρότεινε το Παρίσι πάρα πολύ πιο πάνω από τις συζητήσεις που το ελληνικό κράτος είχε μέχρι τώρα με τη γαλλική βιομηχανία, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να προτείνει χρηματοδοτική λύση αποδεκτή και σταθερή για αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο είναι αδύνατον να σχηματίσουμε μια γνώμη σχετικά με τη τιμή χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές εύρος της υπηρεσίας που αναμένει η Ελλάδα. Αντίθετα υπάρχει μια χώρα που φαίνεται αποφασισμένη να μην αφήσει μια τέτοια ευκαιρία, να απομακρύνει τη Γαλλία από την εικόνα, για να ξαναπάρει τον έλεγχο όσον αφορά τις ελληνικές αμυντικές συμβάσεις, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμμαχοι στην περίσταση με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να κάνει το μεγάλο παιχνίδι για να ξαναφέρει την Αθήνα σε πιο σωστές θεωρήσεις όσον αφορά τις αμυντικές συμβάσεις, εφαρμόζοντας έντονες πιέσεις από τις πληρεξούσιες υπηρεσίες της, όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών της. Έτσι εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ υπέγραψαν μια συμφωνία παραγωγής μιας νέας κατηγορίας κορβετών , την κλάση “Θεμιστοκλής”, με βάση το ισραηλινό μοντέλο Sa’ar 72 , στα ναυπηγεία του Νεωρίου , που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία Onex.

Χωρίς να αποτελούν αυστηρά μιλώντας, μια εναλλακτική λύση για τις FDI, εξαιρετικά ισχυρότερες στους τομείς της αεροπορικής άμυνας και αντι- υποβρύχιου πολέμου και ιδίως της προβολής ισχύος επί του εδάφους, οι κορβέτες αυτές προσφέρουν μια πρώτη απάντηση στις ανάγκες δυναμικότητας της Αθήνας για να αντιμετωπίσει την άνοδο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο Πέλαγος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ