“Η Ελλάδα επιστρατεύει τους φίλους της” κατά της Τουρκίας στη Μεσόγειο

«Η Ελλάδα επιστρατεύει τους φίλους της» επιγράφεται δημοσίευμα στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) για τη διπλωματική εκστρατεία στην οποία επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται αναλυτικά στις επιστολές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αποδέκτες ομολόγους του σε Μαδρίτη, Ρώμη και Βερολίνο, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέι.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η σύγκρουση με την Τουρκία καθορίζει τη διπλωματική ατζέντα της Αθήνας και εκτός ΕΕ. Στην όγδοη σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που έγινε την Τετάρτη στη Λευκωσία και οι τρεις ηγέτες επεσήμαναν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Παρόμοια εκτίμηση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Ιράκ και Αρμενία».

Για τον αρθρογράφο «είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι πολυάριθμες αντιπαραθέσεις με συμμετοχή της Τουρκίας προκαλούν μία επικίνδυνη δυναμική για την Άγκυρα. Έτσι η Ρωσία, η οποία όλο και πιο έντονα δυσφορεί για την τουρκική παρουσία στον Νότιο Καύκασο, το τελευταίο χρονικό διάστημα στήριξε επανειλημμένα την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε μία υπόδειξη με νόημα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε την Τρίτη, μέσω Twitter, τη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Η επικράτηση των Ρώσων, των Βρετανών και των Γάλλων επί του οθωμανικού πολεμικού ναυτικού την εποχή εκείνη άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπ.Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τη Δευτέρα, θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΠΗΓΗ: DW