“Γενί Σαφάκ”: Καλύτερα να μην πάρουμε F-35, να ρίξουμε τα λεφτά… στο TF-X

Σκέψεις όπως εγκαταλείψει την αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35 κάνει η Άγκυρα σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ,η οποία αναφέρει ότι ο λόγος είναι ότι η Τουρκία θα είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ για τυχόν τεχνικές βλάβες στα αεροσκάφη και επομένως θα συνεχιστεί ο εκβιασμός από τους Αμερικανούς.

Η τουρκική εφημερίδα υπό τον τίτλο “ας μην πάρουμε τα F35”, αναφέρει ότι την ώρα που οι ΗΠΑ απειλεί την Τουρκία λέγοντάς της “αν πάρετε τους S400, δεν θα σας πουλήσουμε τα F35”, η θέση να μην αγοραστούν τελικά τα αμερικανικά μαχητικά αρχίζει να υπερισχύει στην Άγκυρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Αεροπορικές Δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με την Προεδρία του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας θεωρούν ότι η πιο σωστή απόφαση θα είναι να μην αγοράσουν τελικά τα F35 από τους Αμερικανούς. Υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και κατά τη χρήση τους η Τουρκία θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας στην περίπτωση που “αυτή η ένταση οδηγήσει σε μη αγορά των F35 θα είναι μια καλή εξέλιξη” καθώς η Τουρκία θα επικεντρωθεί στη κατασκευή του δικού της εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους και θα επιταχύνει την παραγωγή του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους TF-X.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα για την αγορά των F35 και αν χρειαστεί θα τα διεκδικήσει διά της δικαστικής οδού. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία θα μπορεί να συνεχίσει να είναι συνέταιρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F35.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ (Άννα Ανδρέου), HELLAS JOURNAL

ΣΧΟΛΙΟ DP: Ο συλλογισμός της τουρκικής εφημερίδας – φερέφωνο του ισλαμιστικού καθεστώτος Ερντογάν, θα είχε λογική και νόημα, εάν τα χρήματα στα οποία αναφέρεται για την επιτάχυνση του προγράμματος εγχώριου μαχητικού πέμπτης γενιάς (ό,τι θέλει δηλώνει κανείς γι’ αυτό που ΘΑ αναπτύξει), υπήρχαν.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν, ενώ η οικονομική κρίση στην Τουρκία καθιστούσαν αμφίβολη και την υλοποίηση της δέσμευσης για την προμήθεια 100+ μαχητικών F-35 για την Αεροπορία τους, αλλά και τον τύπο F-35B για τον άλλο μεγαλοϊδεατισμό των Τούρκων, τα αεροπλανοφόρα.

Το πρόβλημα γι’ αυτούς είναι πως όχι μόνο το F-35B είναι μονόδρομος γι’ αυτά, αλλά και τα τελευταία 72 Harrier των Βρετανών έχουν πουληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για ανταλλακτικά τον Νοέμβριο του 2011, αν υποτεθεί ότι αυτό θα αποτελούσε μια “λύση”.

Εκτός κι αν ποντάρουν στα 12 AV-8B Harrier II Plus του ισπανικού Ναυτικού τα οποία επείγονται να αποσύρουν όπως ανέφεραν στις αρχές του έτους, είτε για να πάνε στα F-35B είτε… σε τίποτα. Οι Τούρκοι που φλέγονται από επιθυμία να παραστήσουν την υπερδύναμη, θα ήταν μια εξαιρετική λύση… για τους Ισπανούς, οι οποίοι τους ναυπηγούν τα αεροπλανοφόρα κλάσης “Huan Carlos”… Και θα τα ξεφορτωθούν και θα μαζέψουν ενδεχομένως… προκαταβολή να προχωρήσουν για τα F-35B.