“Φρούριο” ο Έβρος… Φράχτης και ενίσχυση των αστυνομικών με νέο υλικό

Πρόγραμμα προμηθειών που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ υλοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο προβλέπει αγορά εξοπλισμού για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ). Πρόκειται ουσιαστικά για τις υπηρεσίες που σε περίπτωση νέας, γενικευμένης κρίσης στον Έβρο, όπως εκείνη του περασμένου Μαρτίου, θα σηκώσουν το κύριο βάρος φύλαξης των συνόρων. Έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν επιπλέον 17 εκατ. από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όπως πληροφορείται η «Κ», στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών υπεγράφησαν συνολικά 70 συμβάσεις. Αφορούν αγορά δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, όπλων μονής και πολλαπλής εκτόξευσης δακρυγόνων, αντιβαλλιστικών κρανών, αλεξίσφαιρων γιλέκων κ.ά. Επιπλέον, την 31η Αυγούστου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Εβρο. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 8 μηνών.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 3ης Αυγούστου, ένα μέρος του αφορά τη συντήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τον μεθοριακό σταθμό 1 στις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα. Αντίστοιχα, το δεύτερο και κύριο τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή νέου φράχτη στα ποτάμια σύνορα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Φερών. Ο νέος φράχτης θα έχει συνολικό μήκος 27 χλμ. Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο «πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».

Σύμφωνα με την αρχική προσφορά που κατέθεσε στα τέλη Ιουλίου η κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, το κόστος κατασκευής θα έφτανε στα 55 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν ωστόσο διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού και εκπροσώπους των τεσσάρων εταιρειών, και το τελικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 50 εκατ.

Η διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό της ΥΑΤ και της ΕΚΑΜ άρχισε να «τρέχει» στις αρχές Μαρτίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων στις Καστανιές και δευτερευόντως στο προγεφύρωμα των Φερών. Αφετηρία υπήρξε η δέσμευση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (είχε επισκεφθεί μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό το φυλάκιο 1 στις Καστανιές) να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης σε Εβρο και Αιγαίο. «Μπορούμε να παράσχουμε οικονομική στήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τα 350 εκατ. που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού», είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή