“Εμπάργκο όπλων” στην Τουρκία… από εδώ και πέρα

Είναι θεωρητικά ελπιδοφόρα η καθυστερημένη πρόταση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μία «πρωτοβουλία ευρωπαϊκή, ή ενδεχομένως πρωτοβουλίες σε επίπεδο κρατών-μελών που να μην επιτρέπουν πια την πώληση όπλων στην Τουρκία», με την πρόσθετη επισήμανση πως «νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή».

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΡΚΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ωστόσο, πέρα από τις προπαγανδιστικές ωραιοποιήσεις για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλά Ευρωπαϊκά Συμβούλια επί σειρά ετών, ο βιαστικός ενθουσιασμός για “κατανόηση” μιας ελληνικής θέσης δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, δρομολόγηση των διαδικασιών αποδοχής της, ούτε καν την απλή διάθεση μελλοντικής εξέτασής της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που πανηγύριζε περί λύσεως στο θέμα των Σκοπίων μετά τη σύνοδο της Λισαβόνας τον Ιούνιο 1992. Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου χειροκροτείτο στο Υπουργικό Συμβούλιο από τα όρθια μέλη του τον Ιούλιο του 2011, μετά από έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την υποτιθέμενη συμφωνία ελάφρυνσης του Μνημονίου.

Ομοίως, η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου 2012, θεωρούσε ότι θα εισέπραττε σύντομα τις επιστροφές από τα ελληνικά ομόλογα που παρακρατούσε η ΕΚΤ. Ο δε Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε πως το Συμβούλιο του Μαρτίου 2015 θα έδινε άμεση λύση στο χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας. Οι εξελίξεις και οι ηγέτες των άλλων κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ διέψευσαν τις ελληνικές βεβαιότητες.

Τι εννοούσε ο πρωθυπουργός
Ο δεύτερος λόγος αμφιβολιών είναι ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (εκτός αν πρόκειται περί λανθασμένης διατύπωσης, που πάντως δεν συνηθίζει ο συγκεκριμένος ακριβολόγος πολιτικός) αναφέρεται σε μελλοντικές πωλήσεις μόνον. Αντίθετα, λοιπόν, με τις… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ