“Έλουσαν” τα F-35 με πυροσβεστικό αφρό… Μνημειώδης γκάφα (vid.)

Κατά τη διάρκεια της τελετής για την άφιξη στην Ολλανδία του πρώτου F-35A, το μαχητικό αεροσκάφος κατά λάθος σκεπάστηκε με αφρούς που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες αντί για νερό που προβλέπεται σε αυτές τις τελετές. Βίντεο έδειχνε δύο φορτηγά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας να αρχίζουν να δημιουργούν αψίδα από «νερό» για να χαιρετίσουν το F-35 που φαίνεται να κινείται στον διάδρομο και αμέσως μετά να σταματά.

Το περιστατικό συνέβη όταν τα οχήματα που είχαν πάρει θέση για τον χαιρετισμό κλήθηκαν εσπευσμένα να βοηθήσουν σε συμβάν με F-16 Viper νωρίτερα. Μετά από αυτό οι πυροσβέστες φαίνεται ότι ξέχασαν να αλλάξουν τη ρύθμιση της αντλίας ώστε να πετάει νερό για την τελετή.

«Υπάρχουν χιλιάδες θεατές που χαζεύουν το μαχητικό αξίας 91 εκατομμυρίων. Οι πυροσβέστες του ρίχνουν αφρούς αντί για νερό στην επίσημη τελετή άφιξης» αναφέρει το tweet. ​Δεν έγινε αμέσως σαφές αν ο αφρός προκάλεσε κάποια ζημιά στο μαχητικό και στα ευαίσθητα όργανά του όπως τα ραντάρ.

Αφρός φαίνεται να απορροφάτε και από τις μηχανές του F-35. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές που να έχουν προκληθεί στις μηχανές από αφρούς. Η Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας έχει οχτώ F-35 που βρίσκονται στις ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύονται οι πιλότοι. Η χώρα θα αποκτήσει ακόμα 46 F-35A, μεταξύ των οποίων εννέα έως το τέλος του μήνα.