“Ελλάδα και Τουρκία έτοιμες για όλα… τελευταία πράξη του ψυχρού πολέμου”

Ως ‘τελευταία πράξη ενός ψυχρού πολέμου’ μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών της και κυρίως με την Ελλάδα, χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της γαλλικής Lci την αποστολή τουρκικού ερευνητικού πλοίου για σεισμικές έρευνες συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, σε μια αμφισβητούμενη ζώνη της Μεσογείου στην οποία υπάρχουν αποθέματα αερίου. Οι δύο χώρες φαίνονται έτοιμες για όλα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της.

Η αποστολή του σεισμογραφικού είναι μια προσβολή για την Αθήνα η οποία καταγγέλλει παραβίαση των συνόρων της, ενώ για την Ε.Ε. είναι μια πηγή ανησυχίας. Σύμφωνα με τους συντάκτες, η συνέχιση των τουρκικών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο είναι απάντηση στην υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας – Καϊρου, η οποία προκάλεσε την οργή της Άγκυρας. Η συμφωνία αποσκοπεί στον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και μοιάζει να είναι μια άμεση απάντηση σε παρόμοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Erdogan πέρασε αμέσως στις πράξεις: το ελληνικό ναυτικό εντόπισε την Τρίτη (11 Αυγούστου) το Oruc Reis νοτιοανατολικά της Κρήτης, συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, υπό την επίβλεψη του ελληνικών πολεμικών πλοίων. Επισήμως αυτό το πλοίο θα προβεί εντός των προσεχών ημερών σε έρευνες σε μια ζώνη που αποτελεί θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Αναφορά στο αίτημα σύγκλησης έκτακτου ΣΕΥ από το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην λεκάνη του Λεβάντε και διατύπωση της παρατήρησης ότι απομένει να δούμε πως θα μοιραστούν αυτά τα αποθέματα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ