“Εκτροχιάζονται” οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο λόγω Κορονοϊού;

Σε πλήρη αποδιοργάνωση οδηγείται το πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ συνέπεια της επιδεινούμενης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Όπως έχουμε ήδη κατ´ επανάληψη αναφερθεί στο energia.gr η πανδημία επηρέασε πολλαπλά την διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου αφενός μεν λόγω της ραγδαίας και σχεδόν άμεσης μείωσης της ζήτησης και αφετέρου λόγω της παράλληλης πτώσης των τιμών του αργού.

Του ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΠΟΛΗ
ΠΗΓΗ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με τις τελευταίες να επηρεάζονται καθοδικά περαιτέρω ως αποτέλεσμα της ρήξης μεταξύ των δύο μεγάλων πετρελαιοεξαγωγέων Ρωσίας και Σ.Αραβίας και την απόφαση τους να αυξήσουν την παραγωγή τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα μερίδια τους στην παγκόσμια αγορά. Πράγμα που συνέβαλλε στην δημιουργία υψηλών αποθεμάτων που με την σειρά τους εξάσκησαν πρόσθετες καθοδικές πιέσεις στην τιμή του αργού.

Όπως έγινε γνωστό από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη εβδομάδα (31/3) η προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 στην θέση Κρόνος από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ είναι πολύ πιθανόν να αναβληθεί. Οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ασφαλή λειτουργία των σχετικών υποδομών, δηλ. το πλωτό γεωτρύπανο και οι υπηρεσίες υποστήριξης του.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης “οι επικρατούσες συνθήκες ( στην διεθνή αγορά) αναμφίβολα θα επηρεάσουν τις εξελίξεις (αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας) Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι οι γεωτρήσεις θα αναβληθούν γιατί υπό την παρούσα κατάσταση δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν οι έρευνες όπως είχαν αρχικά σχεδιασθεί”. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ