“Είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”… μετά, τουρκική παράκρουση

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε επίθεση εναντίον του αγάλματος του Ατατούρκ που βρίσκεται έξω από την οικία του Τούρκου πρεσβευτή. Την επίθεση φέρεται να την χρεώνεται πρόσωπο του οποίου η οικογένεια εκδιώχθηκε το 1922 από τη Σμύρνη… Αναγνωρίστηκε από το κλειστό σύστημα περιμετρικής ασφαλείας της τουρκικής πρεσβείας. Συγκεκριμένα, κρέμασε ταμπέλα όπου αναφερόταν στην αγγλική γλώσσα, «Ναι, είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»!

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στη σελίδα Facebook του «Κέντρου Ελληνικής Γενοκτονίας» (“Greek Genocide Resource Center”). «Μάθαμε ότι το πανό τοποθετήθηκε εκεί από κάποιον του οποίου η εκτεταμένη οικογένεια χάθηκε στη Σμύρνη το 1922 και ότι ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον ενός ηγέτη που ήταν υπεύθυνος για γενοκτονία», αναφερόταν στο συνοδευτικό μήνυμα.

Εμφανώς σοκαρισμένο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε διά του εκπροσώπου Χαμί Ακσόι, την ακόλουθη ανακοίνωση: Είναι βέβαιο ότι η ένδοξη ιστορία μας και η αγαπητή μνήμη του Μεγάλου Ηγέτη και ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έχει αναμφισβήτητα εξαιρετική θέση στην παγκόσμια Ιστορία, δεν μπορεί να επισκιαστεί μέσα από τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.

Η Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ενώπιον των Αρχών των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει έρευνα εναντίον των δραστών αυτής της απεχθούς πράξης.