“Διάλογος με την Τουρκία, χωρίς να απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα”

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «προσερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας διπλωματικά πλεονεκτήματα τα οποία ουδέποτε είχαμε: τη συνθήκη για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ιδίως βέβαια με την Αίγυπτο σε ό,τι αφορά την Τουρκία, επίσης προσερχόμαστε με τις φιλίες που έχουμε οικοδομήσει όχι μόνο με τους παραδοσιακούς μόνο, εταίρους, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά και με ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος». Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να συζητούμε με τη γείτονα και να αναπτύξουμε καλές γειτονικές σχέσεις, από την άλλη πλευρά είναι σαφής η τοποθέτησή μας σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές, ότι αντικείμενο της συζήτησης είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και μόνον αυτός».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του. Συγχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας βρήκε την ευκαιρία να διευκρινίσει ότι «βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να συζητήσουμε επί της ουσίας το θέμα της επήρειας των νησιών στη διαμόρφωση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από το να θέσουμε το πλαίσιο αυτού του διαλόγου, ότι δηλαδή συζητάμε για τις θαλάσσιες ζώνες. Αν επικρατήσει ο ορθός λόγος και αποφευχθεί η επιθετική ρητορική, υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε για τα ζητήματα αυτά», εκτίμησε και συνέχισε λέγοντας:

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη διεθνή νομολογία και πρακτική: ότι όλα τα νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα δεν υφίσταται κανένα ζήτημα να απεμπολήσουμε τέτοιου τύπου κυριαρχικά δικαιώματα», ενώ επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι αν δεν καρποφορήσουν οι συζητήσεις αυτές, υπάρχει πάντοτε το παράθυρο ευκαιρίας, αυτό της προσφυγής στη διεθνή δικαιοδοσία, ένα παράθυρο που, όπως σημείωσε ο υπουργός, «εμφανίζεται σήμερα πιο ισχυρό σε σχέση με προηγούμενα χρόνια». Ενώ έκλεισε την αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα με μια παραδοξότητα, όπως είπε, «ενόσω και η Ελλάδα και η Τουρκία διατεινόμαστε ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας την έχει κυρώσει μόνο ο ένας από τους δύο -κι αυτός είναι η Ελλάδα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ